povodom 110. godišnjice rođenja

U Kući jezika i kulture na Peristilu otvorena izložba Ante Kaštelančića

08.07.2021 u 23:56

Bionic
Reading

U povodu 110. godišnjice rođenja hrvatskog slikara Ante Kaštelančića (1911. -1989.), u četvrtak navečer je u Kući jezika i kulture na splitskom Peristilu otvorena izložba 16 njegovih radova u ulju

Akademski slikar Josip Botteri Dini je za Antu Kaštelančića rekao da je veliki hrvatski slikar koji u Splitu nije dobio svoj prostor iz kojeg bi njegovo djelo isijavalo svoje duhovne i umjetničke silnice.

'Ova izložba u Kući jezika i kulture na Peristilu potvrđuje kako je Ante Kaštelančić ostao veličanstveno svoj oslobođen trendovskih i pomodnih dvojbi,' istaknuo je Botteri.

Rekao je kako je Kaštelančić bio slikar krajolika uz more, ali jedno vrijeme i slikar portreta, aktova i figura sportaša.

Botteri je podsjetio kako je Kaštelančića, nakon muenchenske i zagrebačke likovne akademije, put odveo u Francusku i Pariz gdje je 'upijao znanja i slikarska iskustva'.

'Prožimanje francuske i hrvatske kulture dogodilo se u djelu ovog našeg velikog slikar', kazao je Botteri.

Predsjednica udruge Prokulture i organizatorica izložbe Nansi Ivaniševiće je istaknula kako je Ante Kaštelančić učio od Emanuela Vidovića, a inspirirao ga je i Vincent van Gogh.

'Ante Kaštelančić je slikao s tolikom puninom boja i radosti u svem što nam svojim djelima prikazuje', rekla je Ivanišević.

U ime obitelji Ante Kaštelančića, na organiziranju izložbe u Kući jezika i kulture na splitskom Peristilu, zahvalila je njegova kćerka Sabina. Rekla je kako je njen otac jedno vrijeme bio profesor Josipu Botteriu.

Izložba će biti otvorena do 29. srpnja.