KULTUROCID NA JELAČIĆEVOM TRGU

Skelama probili Meštrovićev reljef

01.04.2009 u 09:48

Bionic
Reading

Reljef slavnog kipara Ivana Meštrovića na zgradi na Trgu bana Jelačića teško je oštećen prije mjesec dana prilikom postavljanja skele za reklamu

Ministarstvo kulture je odmah po primitku informacija o mogućoj devastaciji Meštrovićeva reljefa zatražilo hitno očitovanje gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture koji je nadležan u ovome slučaju. Ujedno je na uvid izašla i inspekcija Ministarstva kulture kako bi se utvrdilo stvarno stanje spomenika, priopćilo je Ministarstvo kulture RH.

Na nemili događaj reagirao je zagrebački Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode koji je opunomoćeniku investitora, tvrtki Anić Holding izdao odobrenje za obnovu pročelja zgrade na Trgu bana Jelačića 4.

U odobrenju koje je investitor dobio stoji da o početku radova mora pisano obavijestiti Zavod, a u svrhu provođenja konzervatorskog nadzora tijekom radova. No, kako ističu u Zavodu, do danas nisu od investitora dobili tu obavijest. Isto tako, navode iz Zavoda, investitor bez njihova odobrenja ne smije skidati postavljenu skelu.

Iz Zavoda navode i da nisu bili obavezni o radovima obavijestiti obitelj Meštrović ili Muzej Ivana Meštrovića jer u odobrenu obnovu pročelja nisu obuhvaćeni radovi na Meštrovićevom reljefu.

Zavod je osnovao stručnu komisiju koja će izvršiti pregled građevine a eventualno podnijeti i prekršajnu ili kaznenu prijavu.

Direktor Anić Holdinga Damir Anić rekao je kako nema nikakvih svježih oštećenja na spornom spomeniku kulture, već je riječ o postojećim oštećenjima fuga nastalima pod utjecajem atmosferskih prilika i starenjem zgrade.

Podsjetimo, uništavanje Meštrovićevog reljefa nastalog 1907. i nazvanog 'Seljaci' zgrozilo je povjesničare umjetnosti, koji ovu devastaciju smatraju nezamislivim kulturocidom, tim više što je riječ o prvom javnom Meštrovićevom spomeniku u Zagrebu, prenio je Jutarnji list.

Skelu je na pročelje zgrade na Jelačićevom trgu 4 postavila tvrtka Anić Holding koja se bavi oglašavanjem, a željezne šipke pričvrstili su za umjetničko djelo. Kako je prenio Jutarnji, dan nakon što su kontaktirali tu tvrtku, skela je skinuta i ostali su vidljivi tragovi popravljanja štete na reljefu.

Pokušajem saniranja pukotina učinjena je još veća šteta, rekla je kustosica Ateliera Meštrović Ljiljana Čerina.

'To je skandalozno! Strašno! Čudim se da se uopće i krenulo u radove, bez da su kontaktirali nas. Pa netko je trebao vršiti stručni nadzor. Radi se o zgradi koja je zaštićeno kulturno dobro, totalno mi je neshvatljivo. Ovakve stvari se vani ne događaju. I to još na Trgu bana Jelačića. Pa nije se to dogodilo u Pušća Bistri', rekao je za Jutarnji ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića Andro Krstulović