IZLOŽBA 'MILI MOJI'

Senečićeve knjige i slike lete u Savu

04.03.2010 u 08:23

Bionic
Reading

U Galeriji Ulrich u Zagrebu otvorena je izložba slikara i scenografa Željka Senečića pod nazivom 'Mili moji'. U samo dva tjedna, koliko će trajati, posjetitelji imaju prilike razgledati vedute Zagreba i pratiti dojmove Senečićevog Antiše koji upoznaje grad, a potom, 19. ožujka, umjetnik će baciti slike u Savu

Prije same ideje o izložbi Željko Senečić, poznat i pod nadimkom Seneka, zapitao se tko uopće danas, 2010, otvara izložbu. Odgovor je, smatra, samo slikar koji je mlad, jako star, prevaren, lud, poremećen, zajeban ili očajan.

Stjepan Jimmy Stanić na otvorenju izložbe

On je, kako kaže, samo star, i to toliko da je totalno besperspektivan. Sve slike na izložbi su ulja na platnu koja prate Antišine doživljaje Zagreba, a umjesto da ih šalje mobitelom uredno ih bilježi na platna. Prva slika prikazuje Glavni kolodvor, posljednja Britanac, a Senečićev lik polako postaje privržen Zagrebu. Na pitanje zašto Antiša, a ne, primjerice, mali Ivica, kao protagonist filma 'Tko pjeva zlo ne misli', jednog od filmova za koje je Senečić radio scenografiju, on odgovara da je ime u skladu s nekim novim vremenom, dodavši da je lik posve fikcionalan.

Na otvorenju izložbe prikazani su i dokumentarni filmovi koje je snimio o slikarima Juliju Kniferu, Josipu Vaništi, Đuri Pulitici i Dušanu Džamonji, a predstavljen je i roman 'Mili moji' izdan u 44 numerirana primjerka.

'Roman se prvotno trebao zvati 'Crna rupa', no jedini razlog za istoimeni naslov jest to što mi je glupo da se izložba tako zove, a roman ne', objasnio je autor.

Sve slike, izuzev četiri koje su kupljene, te knjige umjetnik će baciti u Savu u petak 19. ožujka u 18 sati u sklopu performansa na Mostu slobode. Na logično pitanje ima li smisla uništiti djela i znači li to da ona ne vrijede, Senečić odgovara da je posrijedi upravo obratno od besmisla. Djela će biti ovjekovječena i dvjema kamerama. Jedna će pratiti autora kako ih baca, a drugom će biti snimljene slike koje, prema Senečićevim riječima, kao leševi veselo plove niz Savu.

Na taj način one će dobiti svrhu, smatra umjetnik, a kako su naslikane na prirodnom lanenom platnu i prirodnim uljanim bojama, nema brige ni oko zagađenja okoliša. Cijeli ciklus umjetnik je usporedio s brakom, dodavši da ih iza sebe ima čak četiri. 'Sad smo tu na otvorenju izložbe, mladenci su zaluđeni i sretni, kumovi veseli, piće i glazba, a ono što nas čeka 19. je rastava', rekao je.

Na pokušaje da ga se odvrati od te ideje, Senečić je ostao neumoljiv, a čeka li priču ipak kakav drugačiji svršetak, tek ćemo vidjeti.