otvorenje 3. rujna

Sebastijan Dračić nakon sedam godina stanke izlaže u MSU: 'Oduvijek su me inspirirale ideje distopije i utopije... To će se vidjeti u Kobi'

19.08.2021 u 12:18

Bionic
Reading

Akademski slikar Sebastijan Dračić nakon sedam godina stanke priprema novu samostalnu izložbu. Izložba pod nazivom Kob otvara se 3. rujna u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, gdje će ju publika moći razgledati do 27. rujna.

Nakon desetak samostalnih izložbi i četrdesetak skupnih, Dračić će u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu izložiti devet slika iz ciklusa Kob, na kojem je radio posljednjih sedam godina. Posrijedi je svojevrsni nastavak ciklusa Sivo iz 2014., a nova djela napravljena tehnikom ulja na platnu predstavljaju različite motive: od pejzaža i mrtve prirode do akta.

'Tematika Kobi obuhvaća brojne fenomene današnjice koji su nam svima dobro poznati, kao što su način života, masovni mediji, tehnologija i konzumerizam. Ne prilazim ovim temama nužno s kritikom, može ih se shvatiti višeznačno, možda čak i kontradiktorno, a prožete su zdravom dozom humora. Oduvijek su me inspirirale ideje distopije i utopije, SF-a i djela pisaca kao što su Aldous Huxley i George Orwell, a to će se vrlo dobro vidjeti u Kobi’', objašnjava Dračić i otkriva otkud ideja za naziv ciklusa: 'Čitao sam ponovno poemu Smrt Smail-age Čengića u kojoj jedno pjevanje nosi naziv Kob, a ta riječ i njezino značenje su mi se nekako posebno urezali u pamćenje. Vjerujem kako će svi koji posjete izložbu u slikama vidjeti zašto je za naziv odabrana ta riječ koja u sebi nosi jednu posebnu, sudbonosnu težinu.'

Profil umjetnika

Sebastijan Dračić rođen je u Zagrebu 1980., a diplomirao 2006. na Slikarskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Izlagao je u Hrvatskoj, Njemačkoj, Austriji, Poljskoj, Kini, Italiji, Srbiji i Makedoniji. Dobitnik je dvije stipendije The Pollock-Krasner Foundation 2012. i 2019. godine. Sudjelovao je na rezidencijalnim programima Kulturkontakt Austria u Beču 2009 i One-sided story u Leipzigu 2012. te osvojio brojna priznanja i nagrade. Slike mu se nalaze u privatnim zbirkama u Hrvatskoj i u inozemstvu, te u zbirci Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Asistent je na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

'Prisutan na sceni više od petnaest godina, slikar Sebastijan Dračić svojim se dosadašnjim radom nametnuo kao jedan od najznačajnijih i najzanimljivijih predstavnika svoje generacije i hrvatske likovne scene. Novim ciklusom slika vrlo zanimljivog naziva Kob, umjetnik tematski propituje aktualnost vremena i promjene koje one donose. Kroz seriju od devet novih radova Dračić želi dati i prikazati dublji uvid u civilizaciju, sa svim kompleksnostima i proturječjima. Ambivalentnost i neodređena slutnja ključan su psihološki moment koji umjetnik želi naglasiti u svojim djelima iz kojih proizlaze momenti buđenja i svjesnosti duboko utisnute kolektivne memorije cikličnosti vremena. To su prizori moguće prošlosti, konture nesigurne budućnosti, ali i obrisi nesigurne sadašnjosti. Riječ je o iznimnom likovnom ostvarenju novog ciklusa koji zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim, i koji otvaraju mnoge prostore za razmišljanja i sagledavanja svijeta u kojem živimo i koji nas okružuje, kao i ulogu koju kao pojedinci u njemu imamo', najavljuje Martina Munivrana, kustosica izložbe.