'U ZEMLJI ČUDESA' DEJANA ŠORKA

Scenaristički slabašna poslijeratna drama

  • Autor: Ivan Žaknić
  • Zadnja izmjena 23.07.2009 10:26
  • Objavljeno 21.07.2009 u 17:58
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Za razliku komedije Dva igrača s klupe, U zemlji čudesa scenaristički je slabašna poslijeratna drama o hercegovačkoj djevojčici Alici (slabašna prva uloga Marije Stjepanović) koja, zajedno sa svojim ujakom (solidni Borko Perić), obolijeva zbog osiromašenoga urana iz granata i čahura koje skupljaju na američkom vojnom poligonu

Dejan Šorak zanimljiv je lik hrvatske kinematografije. S Malom pljačkom vlaka u osamdesetima se ukrcao u jedan od posljednjih vagona domaće autorske filmske kompozicije, Oficir s ružom pripadao je valu naslova što su pridonijeli 'ubojstvu iz milosrđa' umirućega komunizma, a u devedesetima Šorak je, snimajući tek gledljive filme, ipak održao glavu iznad nacionalnog kinematografskog živog blata.

Njegov prethodni film Dva igrača s klupe - politički provokativan, sjajno napisan, redateljski smušen, no svakako podcijenjen – ukazivao je na to da od Šorka tek možemo očekivati prave stvari. Zasad ništa od toga.

Danko Stjepanović

Danko Stjepanović

Izvor: tportal.hr / Autor: Danko Stjepanović

Za razliku komedije Dva igrača s klupe, U zemlji čudesa scenaristički je slabašna poslijeratna drama o hercegovačkoj djevojčici Alici (slabašna prva uloga Marije Stjepanović) koja, zajedno sa svojim ujakom (solidni Borko Perić), obolijeva zbog osiromašenoga urana iz granata i čahura koje skupljaju na američkom vojnom poligonu.

Kreće Alicino putovanje po 'zemlji čudesa', no u ovom slučaju to nije snoliko putovanje s Bijelim zecom i Šašavim klobučarom, nego je ta 'zemlja čudesa' tranzicijska, izmrcvarena i depresivna Hrvatska. Na svom će putu djevojčica, između ostalih, sresti i Romu (loši Franjo Kuhar), zamišljenog kao svojevrsni 'klintistvudovski lik' kojemu je život namrijeo zloduhu sudbinu, što ga je učinilo socijalno začahurenom, no moralno-vertikalnom osobom – dakle, idealnim suputnikom i supatnikom tranzicijskih vremena.

I dok, praćeno tromom režijom i slabim glumačkim izvedbama, nekako tegli osnovnu priču povezanu s djevojčičinom bolesti, Šorak u svoj film trpa sva čuda suvremenog društva: krupni i sitni kriminal, PTSP, socijalni raspad, prostituciju, pedofiliju i ostalo ili, kako je to jedan od Šorkovih likova, uz psovku izrekao – 'siromašna zemlja, siromašni uran'.

A ta nezaustavljiva potreba domaćih filmaša da - perući valjda vlastitu savjest zbog šutnje u ne tako davnim vremenima – svoja ostvarenja bez ikakvog šarma pretrpavaju društvenim crnilom, postaje sve teži kamen oko vrata hrvatske kinematografije. Taj je kamen ovog puta Šorka povukao skoro na samo dno.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi