SIMPOZIJ PROTO-EKO-LOGIKA

Rovinj ugošćuje svjetska imena arhitekture

19.07.2011 u 15:30

Bionic
Reading

U hotelu Lone u Rovinju 6. i 7. kolovoza održava se simpozij Proto–Eko–Logika Arhipelag Istra, čiji su kustosi Alisa Andrasek i Bruno Juričić a ugostiti će zavidnu listu svjetski poznatih i priznatih arhitekata, teoretičara i predavača

Simpozij se održava uz materijalnu podršku Maistre, Istarske županije i Grada Rovinja koji su prepoznali važnost ovog simpozija kao svjetskog događaja koji obrađuje teme od direktnog značaja za privatni, javni i civilni sektor.

Uvođenjem novih ideja u arhitektonski dizajn i strateško planiranje od strane novih generacija arhitekta i urbanista pruža nove kreativne i praktične modele razvoja – koji su karakterizirani sa inovativnim mogućnostima “izgradnje” uz povećanu osjetljivost za lokalne vremenske uvjete, prilagodbu za bogate morfologije zatečenih geografskih značajki, kreativno umrežavanje lokalne kulturne i gospodarske proizvodnje (primjeri uključuju praksu autohtonog maslinarstva i tradicionalnih zanata), te ubrizgavanje «smart» novih tehnologija koje već mijenjaju lokalne prakse (poput nedavnog razvoja vinske industrije u Istri).

Simpozij će ponuditi nove smjernice “održivog razvoja” u prostornom planiranju, arhitekturi i upravljanju resursima u specifičnim uvjetima istarske obale, prostorne i prirodne ekologije raštrkanih ljudskih naselja.

Unutrašnjost hotela Lone

Osim dvije najpriznatije i najpoznatije ličnosti iz svjetske arhitekture, umjetnosti i filozofije, Patricka Schumachera (Zaha Hadid Architects), i Sanford Kwinter (Harvard University) na simpoziju će doci Francoise Roche, Sylvia Lavin, Enric Ruiz-Geli, Reza Negrastenii i Srećko Horvat, kao i mnogo uspješnih arhitekta te urbanista s renomiranih sveučilišta kao što su Princeton University, Columbia University, UCLA, AA London, University of Applied Arts Vienna, Tokyo University, UTS Sydney te Arhitektonski fakultet Zagreb.

Ugledna svjetska imena koja sudjeluju na Simpoziju uz mjesto održavanja, prvi hrvatski dizajnerski hotel Lone u Rovinju, jamče da će ovo biti događaj godine na području arhitekture, prostornog uređenja i održivog razvoja u Hrvatskoj i regiji.

Misija simpozija Proto – Eko – Logika Arhipelag Istra je dugoročno podizanje svijesti o važnosti održivosti i ekološki integriranom razvoju u urbanom planiranju i arhitekturi. Kroz Simpozij nadamo se obogaćivanju mogućnosti učenja institucija i poslovnih organizacija o upravljanju održivim razvojem na lokalnoj, regionalnoj i globalnoj razini.

Kao jedan od ciljeva postavili smo promicanje pristupa “participacijskog dizajna” među stručnjacima na području arhitekture i urbanizma u privatnom sektoru i na razini lokalne i regionalne vlasti.

Naša vizija razvoja Istre i jadranske te mediteranske obale uključuje i osnivanje Mediteranskog Centra za Arhitekturu i Urbane Strategije, institut koji bi se financirao iz EU fondova a
predstavlja institutuciju s kojom Istra i Hrvatska više ne bi bili uvoznici trendova, nego izvoznici dobre ideje, trenda, urbanizma, održivog razvoja, koegstencije čovjeka i prirode.

Takvi praktični nizovi novih strategija dizajna za lokalni razvoj koji obuhvaćaju potencijale bogate i raznolike ekologije mogu biti odgovor na povećanu svijest i zahtjev budućih turističkih tržišta umornih od monopolističkih i općenitih pristupa i ponuditi «nove modele» održivog razvoj
za lokalne zajednice unutar kozmosa zvanog Istra.

Simpozij i radionice su iznimno važna prilika za produbljivanja odnosa između poslovnih i akademskih saznanja .Vjerujemo da "akademija" bez poslovnog svijeta nema budućnost, ali i obrnuto. Inovacija je u tom međuodnosu budući da važne, globalno utjecajne osobe mogu, zajedno s domaćim snagama, pozitivno utjecati na stvaran razvoj regije.

Simpoziju će prethoditi dvije arhitektonske radionice: jedna u organizaciji prestižne londonske arhitektonske škole AA (Architectural Association London) pod nazivom AGENTWARE /ISTRA , a druga u u organizaciji prestižne becke skole arhitekture Angewandte Kunst , pod nazivom PORO-PROTOCOL/ARHIPELAG ISTRA , a cija ce tema biti inovativni modeli “održivog razvoja” istočne obale Istre.

Alisa Andrasek i Bruno Juričić

Teme radionica su inovativni modeli “održivog razvoja” istočne obale Istre koji uključuju elemente lokalne ekologije kako bi se prikazali mogući smjerovi strategija budućeg planiranja u ovom području visokog potencijala.

Radionice okupljaju međunarodne stručnjake iz područja arhitekture, urbanog planiranja, ekologije,sociologije i filozofije. Želja je započeti dijalog između raznih lokalnih i međunarodnih sudionika s ciljem preispitivanja potencijalnog planiranja “održivog razvoja” u svrhu stvaranja novog identiteta i inovativnih praktičnih modela razvoja za Istru i Mediteran općenito. Istraživanje i stvaranje inovativnih modela strategija održivog razvoja istočne obale Istre i novih
tipologija arhitektonske izgradnje.

Simpozij je u potpunosti besplatan za sve sudionike uz prijavu na e-mail protoekologika.rovinj@gmail.com ili preko web sitea Simpozija na adresi http://ww.genware.org/agentware/blog/?p=85 i rezervaciju svojeg mjesta bilo na Simpoziju bilo na radionicama koje su na programu sedam dana prije samog Simpozija. Međutim, prijava ne uključuje smještaj polaznika.