punokrvni žanrovski roman

Roman 'Beskrajno ljeto' mladog pisca Mislava Gleicha

28.07.2021 u 15:52

Bionic
Reading

Iako su mu tek 23 godine, Mislav Gleich nedavno je objavio svoj treći roman, naslovljen Beskrajno ljeto: smaknuće Brandona Brycea. Riječ je o introspektivnoj priči o mladom paru i dječaku koji su na zadnji dan školske godine posvjedočili brutalnom smaknuću nedužnog starčića

Riječ je o punokrvnom žanrovskom romanu usmjerenom prema mlađoj publici kakvih uistinu nedostaje na hrvatskom tržištu. Beskrajno ljeto već prati velik interes publike i medija, a izuzetno je hvaljen i od strane kritike (HRT, Karolina Lisak Vidović). Također, najveća književna blogerica u regiji, Alis Marić uskoro će napisati osvrt na knjigu, stoji u priopćenju.

Beskrajno ljeto dostupno je u najvećim hrvatskim knjižarama poput Hoću knjigu, Ljevak, a trebalo bi doći i u sve veće knjižnice

Autor o sebi i svom radu

'Svaki od mojih romana jedinstven je: Nikolay Vasilevsky (2018.) postmodernistička je priča o uvrnutom manijaku koji je u svoj podrum zatočio starca pekara, a u svojoj se slojevitosti suptilno dotiče engleskog nacionalizma, patriotizma, imigracije i Brexita; Samostan Craven Hill (2018.) mračan je triler s kontroverznim završetkom, zbog kojeg se naklada plašila da bi je katolička Crkva mogla tužiti; Beskrajno ljeto: smaknuće Brandona Brycea (2021.) introspektivna je priča o mladom paru i dječaku koji su na zadnji dan školske godine posvjedočili brutalnom smaknuću nedužnog starčića'.

''Beskrajno ljeto' već se sad čini kao da će biti hit velikih razmjera: mnogi su već pohrlili u Hoću knjigu, Ljevak i druge knjižare kako bi ga kupili, a narudžba je zaprimljena čak i iz daleke Kanade. Roman se počeo i darivati u sklopu nagradnih igara preko radija i društvenih mreža, a osvrt se očekuje u narednim tjednima i od Alis Marić, najveće književne blogerice ovih prostora'.

'Pišem cijeli život i u planu imam i druge knjige. Za zasad neobjavljeni roman od 600 stranica, Teror u Malwarku (za koji se nadam da će biti izdan u narednih godinu dana), dobio sam poticaj Ministarstva kulture Republike Hrvatske za književno stvaralaštvo na temelju recenzija uvaženog književnog kritičara i teoretičara Tina Lemca te književnice Livije Reškovac. Moja pripovijetka 'Bizarna smrt časne Antonije' objavljena je na internetu 2019. godine. Nikolay Vasilevsky i Samostan Craven Hill još se uvijek redovito čitaju čak i 3 godine nakon izdavanja diljem Hrvatske'.

'Najnoviji roman trebao bi mi omogućiti potencijalni ulazak u Društvo hrvatskih književnika gdje bih, ukoliko im se pridružim, trebao biti najmlađi član s 24 godine. Moji su književni utjecaji raznoliki i variraju od filmova do knjiga. Od filmskih redatelja najveći su utjecaj izvršili Nolan, Fincher, Spielberg, Lumet i Hitchcock. Kad je književnost u pitanju, najviše sam inspiriran klasičnim romanima zbog čega moja fikcija poprima, vjerujem, neuobičajen stil: ovdje moram istaknuti Dickensa, Twaina, Poea, Hugoa i Dumasa kao neke od najvećih utjecaja. Modernu inspiraciju čine ponajviše J. K. Rowling, Umberto Eco i Stephen King'.

'Mimo književnosti, bavim se i glazbom. Pišem pjesme, sviram gitaru i pjevam na engleskom jeziku. Dosad sam snimio tri singla u zagrebačkom Greenwood Studiju kod prestižnog aranžera Antonina Šimića koji je općenito za svoj rad dobio više od 10 nominacija za Porina. Pjesme se još uvijek vrte na određenim radijima u Hrvatskoj, a u budućnosti bih volio snimiti i album'.