MINISTRICA KULTURE U ISTRI

Rijeka će od države dobiti 10 milijuna eura za projekt EPK 2020

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 29.09.2017 15:57
  • Objavljeno 29.09.2017 u 15:57
Ministrica u obilasku riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti

Ministrica u obilasku riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Projekt Europske prijestolnice kulture 2020 ogroman je i nadilazi sve što se dosad radilo u hrvatskoj kulturi, rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek 29. rujna u Rijeci novinarima nakon sastanka s nadležnima za provedbu projekta EPK 2020 te naglasila da će Ministarstvo kulture biti u stalnom kontaktu i na raspolaganju kako bi dalo maksimalnu potporu projektu

Nina Obuljen Koržinek istaknula je da na temelju sastanka premijera Andreja Plenkovića s predstavnicima Rijeke i projekta EPK 2020, koji se održao u srpnju u Zagrebu, sada nastavlja realizacija dogovorenog. To se odnosi prije svega na planiranje potrebnog novca u Državnom proračunu, rekla je.

'Važno je da ne gubimo vrijeme jer je ovo iznimno zahtjevan projekt, važan za hrvatsku kulturu ali i Vladu, pogotovo zato što ćemo u prvih šest mjeseci 2020. godine predsjedavati EU', napomenula je ministrica koja je uvjerena da će Rijeka kao EPK doista biti prepoznata i ostvariti velik uspjeh.

Ministrica kulture u novom riječkom MMSU

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel zahvalio je ministrici na dolasku i na, kako je rekao, 'ne znam koliko puta izrečenom stavu o maksimalnoj potpori projektu EPK'. Razgovaralo se o operativnim i strateškim pitanjima te sastanak možemo proglasiti uspješnim, naveo je.

Obersnel je ocijenio važnim iskazanu podršku Vlade, spremnošću da se projekt financira iz Državnog proračuna putem svih ministarstava. Kazao je da je dogovoreni udio državnog financiranja programskog dijela EPK 2020 oko 10 milijuna eura, što je oko trećine ukupnog iznosa. Procijenjena vrijednost cjelokupnog projekta EPK, zajedno s ulaganjem u infrastrukturu je oko 50 milijuna eura, rekao je Obersnel.

'Da bi Rijeka bila uspješna prijestolnica kulture mora biti prije svega hrvatska prijestolnica kulture', ustvrdio je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. 'To znači da ministarstva moraju prepoznati nužnost potpore', dodao je. Komadina je ocijenio da je EPK 2020 velik i ambiciozan projekt, a da njegovo ostvarenje ne bi bilo moguće bez angažmana ministrice kulture. 

Direktorica tvrtke Rijeka 2020, upravitelja projekta EPK, Emina Višnić, navela je da je sastanak bio vrlo konstruktivan te izrazila zadovoljstvo što se ministricu moglo ugostiti u novootvorenom prostoru MMSU u kompleksu Rikard Benčić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!