GRADOVI U PARU

Slovenci imaju odličan plan za Europsku prijestolnicu kulture; obrisali granice!

07.03.2017 u 11:28

Bionic
Reading

Talijanska Gorizia i slovenska Nova Gorica, zajedno s njemačkim Görlitzom i poljskim gradom Zgorzelecom, mogli bi zajedno kandidirati za titulu Europska prijestolnica kulture u 2025. godini, prema ideji slovenske redateljice Nede Rusjan Bric koju podržava i slovenska vlada.

To je dobra zamisao jer europska ideja o brisanju granica polako postaje jednom vrstom realnosti, barem na kulturnom području", kazao je slovenski ministar kulture, književnik Tone Peršak.

Njemu je svoju inicijativu da se preko institucije Europska prijestolnica kulture promiču gradovi koje je nakon II. svjetskog rata ideološki i fizički podijelila "željezna zavjesa" predstavila redateljica Neda Rusjan Bric, prilikom posjeta vlade i ministara Novoj Gorici, gradu u kojemu  je 2004. tadašnji predsjednik Europske komisije Romano Prodi čestitao Sloveniji na ulasku u EU, na velikoj svečanosti "pada granica" u ujedinjenoj Europi.

Konačna odluka koji će gradovi 2025. biti proglašeni europskim prijestolnicama kulture bit će donesena 2021. godine, no već sada se zna da će to biti jedan grad iz Njemačke i jedan iz Slovenije, a prihvaćanje koncepta po kojemu bi se ta prilika iskoristila da se "u paru" naglasi da ograde i podjele trajno negativno djeluju na sudbinu naselja i ljudi ima dobru priliku da bude prihvaćena u sadašnjoj Europi kojoj ponovo prijete podjele, navode slovenski mediji.

Nakon što je 1945. godine tzv. Morganovom linijom stari grad Gorizia najvećim dijelom ušao u zonu A, koju su kontrolirale savezničke anglo-američke postrojbe, a manji dio u zonu A pod kontrolom Titovih partizana, što je kasnije postalo i linijom razgraničenja Italije i Jugoslavije, slovenske su vlasti 1947. godine donijele odluku o gradnji sasvim novog grada koji je nazvan Nova Gorica, a danas je s više od 10.000 stanovnika deseti po veličini slovenski grad. U gradnji Nove Gorice radom tzv. dobrovoljnih omladinskih brigada sudjelovalo je oko 5000 mladih iz Slovenije i svih ostalih krajeva tadašnje Jugoslavije.