CILJEVI I PREDVIĐANJA

Za Rijeku 2020. treba 30 milijuna eura, a očekuje se oko četiri milijuna posjetitelja

21.09.2017 u 10:28

Bionic
Reading

Predstavnici tvrtke Rijeka 2020, koja vodi projekt Europske prijestolnice kulture u Rijeci, 20. rujna su u riječkom Art-kinu Croatia predstavili glavne smjerove provedbe projekta, faze, dosad obavljeno, planirano te ciljeve, ističući prije svega važnost sudjelovanja što većeg broja građana u realizaciji EPK 2020.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je istaknuo da je od početka prijave za dodjelu te titule postojala ideja da će to biti zajednički projekt građana, a ne predstavnika elitnih institucija u kulturi. Projekt će biti uspješan, ne po tome koliko će se infrastrukturnih objekata izgraditi nego u onoj mjeri u kojoj se uključe građani i prepoznaju ga kao svoj projekt.

Zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić naglasila je da će projekt okupiti mnoštvo lokalnih zajednica u cijeloj županiji.

Direktorica tvrtke Rijeka 2020 Emina Višnić ustvrdila je da je EPK 2020 ponos grada. On donosi razvojne učinke na turističkom, obrazovnom, urbanističkom planu te na jačanju investicijske klime i međunarodnoj vidljivosti grada, rekla je. Posebno je važno da se ne završi sve 2020. godine, nego da se tek tada počinju pokazivati rezultati rada na projektu te traju dugo nakon te godine, navela je Višnić.

Prema projekcijama za program će biti potrebno oko 30 milijuna eura, što je jedan od manjih proračuna za program među europskim prijestolnicama kulture posljednjih godina, rekla je. Od toga bi po trećinu trebali dati Grad Rijeka i Republika Hrvatska, po 10 posto Primorsko-goranska županija i Europska unija te partneri i sponzori a ostatak potrebnog novca bi se prikupio iz ostalih izvora. Do sad je dobiveno samo 11,7 milijuna kuna, od čega je Grad Rijeka dao 62 posto, 18 posto RH a ostalo PGŽ, navela je direktorica Rijeka 2020.

Istaknula je da će se cjelokupan program predstaviti krajem 2019., te da će se voditi briga o tome da se nijedan njegov element ne bude morao izostaviti jer nije osiguran novac za realizaciju. Višnić je navela da je održan ključni sastanak s Vladom RH, na kojem su dogovoreni modaliteti financiranja.

Predstavljeno je sedam osnovnih programskih pravaca EPK 2020 te niz okvirnih pratećih programa. Svečano otvaranje planirano je 23. veljače 2020., u sklopu Riječkoga karnevala, kao najvećeg participativnog događaja na ovom području, uz uvažavanje tradicije te donošenje novog ruha karnevalu u Rijeci.

Direktor Sektora marketinga i komunikacija u Rijeka 2020 Vuk Ćosić, predstavljajući projekcije očekivanih rezultata projekta, rekao je da je cilj 1000 kulturnih događaja, izgradnja 27.000 četvornih metara nove infrastrukture za kulturu, 170 konferencija, seminara i radionica, angažiranje 4000 volontera te da se očekuje oko četiri milijuna posjetitelja.

Rijeka proglašena Europskom prijestolnicom kulture 2020. Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Pitanja građana odnosila su se uglavnom na korištenje nekih objekata u gradu u sklopu projekta, za koje smatraju da su zapušteni ili nedovoljno iskorišteni, na što im je odgovoreno da timu koji vodi EPK 2020 nije u nadležnosti rješavanje svih takvih pitanja.

Nadalje, postavljeno je pitanje o rentabilnosti novih projekata nakon 2020. godine, odnosno mogućnosti financiranja njihova djelovanja. Rečeno je da se program stvara vrlo racionalno i odgovorno, da se nije željelo graditi ništa grandiozno i da je jedan od uvjeta za dobivanje titule EPK bio da se dokaže da su objekti održivi na duže razdoblje.

Predloženo je intenzivnije korištenje glazbe na više načina u animiranju građana za sudjelovanje u projektu te širenje aktivnosti na sve gradske četvrti i okolna mjesta.