75 GODINA POSLIJE

Rani crteži i skulpture Ivana Kožarića na izložbi u ŠPUD-u

15.11.2016 u 15:41

Bionic
Reading

U Salonu Izidor Kršnjavi u zagrebačkoj Školi primijenjene umjetnosti i dizajna (ŠPUD) otvorit će se u srijedu, 16. studenog, izložba 'Ivan Kožarić u ŠPUD-u - 75 godina poslije' kojom će se publici predstaviti izbor Kožarićevih najranijih crteža i skulptura, ali i recentnih umjetnikovih ostvarenja

Ovom izložbom Udruga bivših učenika ŠPUD-a, u suradnji sa ŠPUD-om i Muzejom suvremene umjetnosti, obilježava 75 godina od završetka školovanja u tadašnjoj Državnoj obrtnoj školi jednoga od najznačajnijih hrvatskih suvremenih umjetnika, najavili su iz Udruge bivših učenika ŠPUD-a.

Ivan Kožarić, koji je ove godine navršio 95 godina, tu je školu pohađao od 1939. do 1941. Izložba će obuhvatiti izbor njegovih najranijih crteža i skulptura, iz vremena djetinjstva i rane mladosti - od crteža iz osnovne škole do priprema za Akademiju likovnih umjetnosti, među kojima su i djela koja do sada nikad nisu bila izlagana.

Osim najranijih radova, na izložbi će biti predstavljen izbor iz Kožarićevih recentnih ostvarenja.

Ususret projektu, u svibnju ove godine u sklopu projekta 'U krugu Škole - zeleni val/Trg anonimnog umjetnika', grupa ABS održala je radionice s učenicima ŠPUD-a i studentima ALU-a na temu Kožarićeve skulpture 'Prizemljeno sunce'.

Kako se ističe u najavi, ovom izložbom Kožarićevih djela u Salonu Izidor Kršnjavi želi se uspostaviti kontakt između umjetnika i publike na nekoliko razina. Jedna je razina približiti stvaralaštvo nekadašnjega đaka Škole sadašnjim generacijama ŠPUD-ovaca te upoznati učenike s metodama i umjetničkim postupcima u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti, a druga je razina upoznati širu javnost s procesima obrazovanja u području umjetnosti.

Za vrijeme postava izložbe učenici će sudjelovati u obnovi modela skulpture 'Hodač', za njih će se organizirati vodstva kroz izložbu, razgovori i diskusije, a predavanje će održati voditeljica Atelijera Kožarić u Muzeju suvremenu umjetnosti, kustosica Radmila Iva Janković.

Izložba je otvorena do 2. prosinca.