FOKUS NA PORTUGAL

Prvomajski vikend u znaku 13. Tabor Film Festivala

16.04.2015 u 12:02

Bionic
Reading

Premijerni domaći naslovi, portugalska kinematografija i još puno filmskih događanja dočekat će posjetitelje trinaestog izdanja Tabor film festivala – međunarodnog festivala kratkometražnog filma koji će od četvrtka 30. travnja do subote 2. svibnja po trinaesti put okupiti filmoljupce sa svih strana u najljepšem srednjovjekovnom hrvatskom dvorcu, Velikom Taboru

Uz glavni program – međunarodnu i domaću konkurenciju u kojoj se filmovi natječu u nekoliko kategorija, popratni filmski program ove godine donosi Fokus na Portugal. U izboru iz recentne portugalske filmske produkcije prikazat će se desetak filmova koji su osvojili nagrade na poznatom Avanca film festivalu te će svojom kvalitetom i širokim spektrom tema zadovoljiti i najistančanije filmske ukuse. Uz ovaj program, ponovo ćemo gledati najbolje filmove po izboru Europske filmske akademije te program EUshorts.

U domaćoj konkurenciji 13. Tabor film festival donosi dvije svjetske premijere: sa svojim novim igranim filmom Na vodi, pričom o mladom paru Marti i Darku koji provode dan u vikendici pokraj jezera, predstavit će se redatelj Goran Ribarić, dok će redateljica 'Sonje i bika', Vlatka Vorkapić, na ovogodišnjem Taboru premijerno prikazati svoj dokumentarac Bolest, koji tematizira pitanje smrti i naš odnos spram tog neminovnog gubitka. Premijerno u Hrvatskoj prikazat će se igrani film Vrag u gospođici Jones, priča o neobičnom odnosu između djeda i unuka u režiji Josipa Lukića, a svoju festivalsku premijeru imat će i film Ivane Radoš-Zurowski, Ljubav na prvo silovanje


Među domaćim naslovima naći će se i filmovi Igora Šeregija, Nine Violić, Tomislava Šobana, Sonje Tarokić, Marka Meštrovića, Anje Sušanj, Tina Žanića, Marka Turčinova, Lee Vidaković i mnogih drugih. O filmovima u domaćoj konkurenciji prosuđivat će prošlogodišnja pobjednica, redateljica filma 'Mrzim te' Lana Kosovac, kojoj će se u tročlanom ženskom žiriju pridružiti selektorica Avanca Film Festivala Ana Castro te Sarah Skoric, glavna urednica flamanskog filmskog magazina Filmmagie.

Bogat trodnevni program i ove godine donosi pregršt filmskih i glazbenih događanja, među kojima će se ponovo održati Sound&Vision i Noć filma, a glazbeni programi uz zalazak sunca dodatno će obogatiti ovogodišnju festivalsku ponudu.