VEČERI KNJIŽEVNIH PRVAKA

Prve 'Zagrebačke posvete' o Josipu Severu

09.02.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Prvo multimedijalno događanja iz ciklusa 'Zagrebačke posvete' održano je u Muzeju za umjetnost i obrt u prigodi 20. obljetnice smrti kultnog hrvatskog pjesnika Josipa Severa.

Na prvoj večeri projekta, nazvanoj 'Atonalni krista'", pjesnikove stihove govorio je autor projekta Goran Matović pokušavajući dočarati magiju poezije Josipa Severa, velikog hrvatskog boema s konca 20. stoljeća.
Istaknuo je kako je ključni utjecaj na Severa izvršio 'zvjezdani jezik' ruskih futurista te da je ta poezija, vođena zvukom i magijom riječi, bila novost u hrvatskoj književnosti 70-ih godina.

O Severovu shvaćanju poezije kao nagonskom iskustvu jezika govorio je akademik Zvonimir Mrkonjić, dok su se neobične Severove osobnost prisjetili književnici Branko Maleš i Sanja Pilić, ispričavši nekoliko zgoda iz privatnih druženja s pjesnikom.

'Zagrebačka posveta' završena je fragmentima iz filma Adija Imamovića 'Nema povratka' u kojemu je Josip Sever jedan od glavnih protagonista.

Josip Sever rođen je 1938. u Blinjskom Kutu kod Siska. Studirao je sinologiju u Pekingu i slavistiku u Zagrebu. Objavio je dvije zbirke pjesama: Diktator (1969.) i Anarhokor (1977.). Za zbirku Anarhokor dobio je Nagradu grada Zagreba. Prevodio je s ruskog (Majakovskog, Babelja, Nabokova) i kineskog jezika. Pisao je pjesme i na ruskom. Umro je u Zagrebu 1989.
Ovo multimedijalno portretiranje hrvatskih književnih prvaka održavat će se jednom mjesečno. Planirani su i razgovori sa živućim piscima, interpretacija djela, audio i video zapisi.

U idućim Posvetama predviđena su, među ostalima, portretiranja Miroslava Krleže, Antuna Gustava Matoša, Antuna Branka Šimića, Branka Miljkovića, Dubravke Ugrešić, Mirka Kovača...

Organizatori su Muzej za umjetnost i obrt i zagrebački Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport.