IZLOŽBA U MUO

Proizvodnja namještaja u Hrvatskoj od 1945. do 1990.: Pogledajte asortiman nekih od najvažnijih tvornica toga vremena

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 05.07.2019 11:13
  • Objavljeno 05.07.2019 u 11:13
Naslonjač, dizajn: Vlado Petričević, proizvodnja: tvornica namještaja Oriolik, Oriovac, 1972.

Naslonjač, dizajn: Vlado Petričević, proizvodnja: tvornica namještaja Oriolik, Oriovac, 1972.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MUO

U Muzeju za umjetnost i obrt 9. srpnja otvara se izložba 'Između htijenja i realnosti – industrija i dizajn namještaja u Hrvatskoj 1945. – 1990.' koja donosi pregled produkcije hrvatske industrije namještaja i uloge dizajnera u procesu industrijske proizvodnje

To će biti prvi put da se na jednom mjestu prikazuje dio asortimana nekih od najznačajnijih tvornica tog razdoblja poput Mundus ‒ Florijan Bobić iz Varaždina, Mobilia ‒ Ivo Marinković iz Osijeka, zagrebačkih tvornica Marko Šavrić i Jadran, DIP Novoselec, TVIN Virovitica, Oriolik iz Oriovca, Goranprodukt iz Čabra, Hrast iz Čakovca, Spin Valis, Stjepan Sekulić iz Nove Gradiške, Papuk iz Pakraca, DI Vrbovsko i drugih.

  • +3

Industrija i dizajn namještaja u Hrvatskoj 1945. – 1990.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MUO

Izložbom će se ujedno prezentirati svi čimbenici u nizu dizajn ‒ proizvodnja-‒ trgovina, te uloga dizajnera u tom procesu u spomenutim desetljećima uvjetovanih i specifičnostima tadašnjih društveno-političkih i ekonomskih okolnosti. Uz izložene primjerke namještaja, likovni postav upotpunjen je i nacrtima namještaja, fotografijama, dokumentarnom građom i televizijskim prilozima kojima se demonstriraju nastupi na sajmovima i izložbama, kao i sama tehnologija i proces proizvodnje.

Autorica izložbe i kataloga je Vanja Brdar Mustapić, voditeljica Zbirke namještaja Muzeja za umjetnosti i obrt, autorica likovnog postava i vizualnog identiteta izložbe te također kataloga je Ksenija Jurinec.

Izložba će biti otvorena do 18. kolovoza.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!