cres i lošinj

Pričigin stigao na otoke, održan prvi dan pripovijedanja

22.04.2023 u 18:57

Bionic
Reading

U petak, 21. travnja, na otocima Cresu i Lošinju održan je prvi dan prvog izdanja festivala Pričigin na otocima, 'otočke ispostave' kultnog splitskog festivala pričanja priča

U Palači Moise u Cresu, u sklopu nacionalne manifestacije Noć knjige, održana je tribina "Čitaju li roboti elektroničke knjige". U tribini su sudjelovali Zoran Ferić, Suzana Matić i Nora Verde, uz moderaciju Patricije Horvat.

Razgovaralo se o utjecaju digitalizacije i umjetne inteligencije na književnost kakvu je danas poznajemo. Na pitanje može li se, s obzirom na sve veće upletanje umjetne inteligencije u kreativni proces, spriječiti smrt ljudskog autora i smrt književnosti općenito, čulo se katastrofičnih, ali i optimističnih tonova. Sudionici su naglasili da je kreativnost imanentna ljudskim bićima i da će pojava umjetne inteligencije možda čak potaknuti autore da postanu kreativniji i nađu načine da stvore nešto još neviđeno i neponovljivo. Istaknuto je da se književnost, kao i druge umjetnosti, zasniva na izlasku iz zadanih okvira, te da nas upravo to ponajviše čini ljudima. Stoga je pred nama možda vrijeme u kojem ćemo čovječnost braniti traženjem i čuvanjem onoga što strojevi ne mogu. Možda je baš usmena književnost – kojoj je posvećen festival Pričigin – odnosno povratak usmenom pripovijedanju, biti ključno sredstvo borbe protiv prevlasti umjetne inteligencije, u književnosti i šire.

Tribina u Palači Moise Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Walter Salkovic

U Muzeju Apoksiomena u Malom Lošinju održana je večer pripovijedanja prema pravilima Pričigina, bez ikakvih pisanih pomagala. Nazočne je na početku pozdravio Dalibor Cvitković, direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja. Renato Baretić, koji je uz idejnog začetnika Petra Filipića pokrenuo ovaj festival 2007. godine, ispričao je nevjerojatne peripetije lika nazvanog prema "barba Peri" Filipiću, istinite ali "previše neuvjerljive za fikciju".

Suzana Matić pripovijedala je o nesretnoj ljubavi prema Splićaninu Duji i o tome kako je u sedam koraka pokušavala preboljeti ljubavni brodolom, ali je na kraju završila slomljenih kostiju.

U priči o nesreći koja nikad ne dolazi sama Nora Verde se prisjetila zgode iz djetinjstva, kada je zajedno sa školskim prijateljima posjetila razrednicu koja je bolovala od čudnovate bolesti. Marinko Koščec razgalio je Lošinjane pričom provučenom kroz Lošinj i Muzej Apoksiomena a govorio je o nestanku jednog muškarca čiju je ženu smetalo što stvara nered po kući. Zoran Ferić, preuzevši identitet velečasnog, ispričao je događaj jednog 1. aprila, kada je glumio svećenika na vjenčanju, a to se odrazilo na njegov ljubavni i erotski odnos sa suprugom.

  • +13
Večer pripovijedanja u Muzeju Apoksiomena u Malom Lošinju Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Maja Vrančić

Pričigin na otocima nastavlja se danas: od 17.00 sati u Muzeju Apoksiomena u Malom Lošinju o umjetnoj inteligenciji, Chat GPT-u i budućnosti knjige i autora razgovarali su Renato Baretić i Marinko Koščec, a u 20.00 sati u Palači Moise u Cresu pripovijedaju se pričiginske priče.