tužna vijest

Preminula Sanja Ravlić, stručnjakinja u audiovizualnom sektoru

19.05.2023 u 18:39

Bionic
Reading

Stručnjakinja u audiovizualnom sektoru Sanja Ravlić, članica tima koji je osnovao Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), u kojem je radila i s kojim je surađivala dugi niz godina umrla je u petak, 19. svibnja u 61 godini, izvijestio je HAVC

Sanja Ravlić, ističu iz HAVC-a, "ostavila je neizbrisiv trag u hrvatskoj kinematografiji i neizmjerno zadužila domaću i međunarodnu filmsku industriju".

Rodila se 4. ožujka 1963. godine. Diplomirala je komparativnu književnost i francuski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i produkciju na britanskoj Nacionalnoj filmskoj i TV školi (NFTS). Od 1987. do 1994. godine radila je kao urednica u Dramskom programu Hrvatske radiotelevizije, a nakon završetka studija produkcije u Velikoj Britaniji kao nezavisna filmska i televizijska producentica i producentica radijskih programa pri Svjetskoj službi BBC-ja u Londonu.

Bila je članica osnivačkog tima HAVC-a, godinama se zalagala za rodnu ravnopravnost u audiovizualnom sektoru

Bila je članica osnivačkog tima HAVC-a, gdje je radila od 2008. do 2017. godine. Bila je članica Hrvatskog društva filmskih djelatnika, Hrvatske udruge producenata i Europske filmske akademije. Obnašala je i ulogu predstavnice Hrvatske u Eurimagesu, fondu Vijeća Europe namijenjenog poticanju koprodukcije, distribucije i promocije europskog filmskog stvaralaštva.

Godinama se zalagala za rodnu ravnopravnost u audiovizualnom sektoru, a "svi njezini napori dosegnuli su vrhunac krajem 2017. godine, kad je Vijeće Europe donijelo Preporuku o ravnopravnosti spolova u audiovizualnom sektoru, u čijoj je izradi aktivno i sama sudjelovala", ističu iz HAVC-a.

Godine 2018. dobila je Nagradu Albert Kapović za izniman doprinos razvoju i promociji hrvatskog filma. "U Hrvatskom audiovizualnom centru pokrenula je javne pozive za razvoj scenarija i projekata filmova i televizijskih djela, borila se za međunarodne koprodukcije, očuvanje audiovizualne baštine i opstanak javne televizije", obrazložio je tada žiri dodjeljujući joj nagradu dodajući da je kao naša dugogodišnja predstavnica u Eurimagesu otvorila put hrvatskim manjinskim koprodukcijama.

Sanja Ravlić svoje je široko međunarodno obrazovanje, znanje, iskustvo, ideje, promišljanja, kontakte – oplemenjeno neiscrpnom energijom, entuzijazmom i kolegijalnošću stavila u službu javnih politika i stvaranja prostora za kreativni rad i napredak svojih sunarodnjaka, napisali su tada Vanja Sremac, Vanja Andrijević, Sanja Borčić, Maša Udovičić i Robert Vidić.