program 'Tjedan kritike'

Hrvatski filmovi i filmaši na festivalu u Cannesu

18.05.2023 u 14:09

Bionic
Reading

Na Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu, koji traje do 27. svibnja, dva hrvatska filma imat će svjetske premijere u sklopu paralelnog programa Tjedan kritike, izvijestio je HAVC

To su kratkometražni igrani film "Prava istina priče o šori" Andree Slaviček, nastao u produkciji Antitalenta, te dugometražni igrani film "Lost Country" Vladimira Perišića, realiziran u koprodukciji s hrvatskom kućom Kinorama.

"Premijera filma u Cannesu nešto je što potajice priželjkuješ tijekom cijelog procesa stvaranja filma, tako da smo svi jako sretni zbog toga", rekla je Andrea Slaviček, čiji će se film, za koji je i napisala scenarij, prikazati 23. svibnja.

Izvor: Društvene mreže / Autor: n.n.

Radnja prati tinejdžericu (Vida Tunguz) koja katkad smetena školskim peripetijama, zaraznim pjesmama i misterioznim plavim autom, priča pravu istinu o velikoj šori, ali pritom se naslućuje da postoji nešto što ne želi reći. Koproducenti su španjolska kuća Fractal te hrvatska kuća Blank.

Film Vladimira Perišića, koji će se prikazati 22. svibnja, smješten je u Srbiju 1996. u vrijeme prosvjeda protiv Miloševićevog režima kada se jedan 15-godišnjak mora suprotstaviti majci, glasnogovornici korumpirane vlade.

Po riječima koproducentice Ankice Jurić Tilić,  takva svjetska premijera nije samo veliko priznanje, nego i ulaznica za odličan kasniji plasman filma.

U glavnim ulogama su Jovan Ginić i Jasna Đuričić, zapažene uloge odigrali su Duško Valentić i Helena Buljan, a u filmu još glume i Marija Škaričić, Vinko Kraljević i Goran Navojec. Film je realiziran u koprodukciji Francuske, Srbije, Luksemburga i Hrvatske.

Ovogodišnje, 62. izdanje Tjedna kritike održava se od 17. do 25. svibnja i tradicionalno predstavlja 10 dugometražnih i 10 kratkometražnih naslova iz cijeloga svijeta. 

Hrvatski filmaši sudjeluju i u programima namijenjenima industriji - producentica Miljenka Čogelja na platformi Producers on the Move, a producentica Marta Eva Mećava (Eclectica) na novoj platformi New Producers Room, u sklopu jednotjednog programa Short Film Corner / Rendez-vous Industry.

HAVC će hrvatsku kinematografiju predstaviti na Filmskom sajmu kroz publikacije, sastanke i digitalne platforme te biti na raspolaganju hrvatskim autorima i producentima na festivalu.

Objavio je promotivnu publikaciju "New Croatian Features & Shorts 2023" i osigurao prostor za hrvatske naslove na Short Film Corneru, a ravnatelj Chris Marcich sudjelovat će na konferenciji Europskog audiovizualnog opservatorija o sve većoj polarizaciji u europskom filmu.