studentski centar

U ponedjeljak počinju 32. Dani hrvatskog filma

12.05.2023 u 15:05

Bionic
Reading

Od 15. do 21. svibnja u Studentskom centru održat će se 32. Dani hrvatskog filma. Dani će svečano biti otvoreni u utorak, 16. svibnja 2023. u Kinu SC s početkom u 20 sati, a otvorit će ih predstavnici Ministarstva kulture i medija, HAVC-a te ravnatelj SC-a, Mirko Bošnjak

Tradicionalni festival najboljih animiranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, namjenskih te kratkih i srednjemetražnih igranih filmova ove godine prikazuje 68 filmova u konkurenciji, a nudi i atraktivan popratni program u kojem HAVC obilježava 15., a Zagreb film 70. rođendan kao i Pulski filmski festival.

Također, u popratnom eksperimentalnom filmskom programu prema odabiru Ivana Paića na rasporedu su filmovi Damira Čučića, Borisa Poljaka te Ivana Faktora. Dokumentarnim filmom "Dora – Bijeg u glazbu", koncipiranim u formi potrage za minulim vremenom, autori Kyra Steckeweh i Tim Van Beveren u fokus stavljaju upečatljivu ulogu jedinstvene žene i umjetnice, kakva je bila Dora Pejačević, u kontekstu europske kulturne povijesti.

Okrugli stol na temu "Hrvatski film i publika: od povjerenja do gledanosti okupit će predstavnike Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Hrvatskog društva filmskih djelatnika (HDFD), Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Hrvatske radiotelevizije (HRT), Hrvatskog društva filmskih kritičara (HDFK), Pulskog filmskog festivala, Dana hrvatskog filma, Dana hrvatskog filma, Kino mreže, udruge neovisnih kinoprikazivača te hrvatskih kinodistributera, a moderator programa je Boško Picula.

Izložbu filmskih plakata razgledajte u predvorju Kina SC tijekom cijelog festivala, a ako želite provjeriti svoje znanje o filmu, prijavite se na kviz koji će se održati 15. svibnja u kafiću &TD-a s početkom u 19 sati. Više informacija potražite ovdje.

Još nekoliko upražnjenih mjesta ostalo je za radionicu "Audicija kao networking voditeljice" Katarine Madirazza, namijenjenu prvenstveno glumcima kako bi vidjeli i shvatili što stoji iza procesa audicije te radionicu filmske kritike "Hrvatski film traži kritičare" koju će voditi filmska kritičarka Višnja Pentić. Prijaviti se možete na danihrvatskogfilma@sczg.hr.

Raspored možete pronaći ovdje.