U 56. GODINI

Preminula glumica Mirjana Rogina, koju smo obožavali kao Melitu Žganjer

28.11.2017 u 11:07

Bionic
Reading

Dramska pedagoginja i glumica Mirjana Rogina, najpoznatija po ulogama u filmovima 'Tri muškarca Melite Žganjer' i 'Blagajnica hoće ići na more' te televizijskoj seriji 'Odmori se, zaslužio si', preminula je 27. studenoga u Zagrebu u 56. godini života od posljedica teške bolesti

Mirjana Rogina rođena je 1961. u Zagrebu, u kojem je završila osnovnu te srednju školu za odgajatelje. Od 1975. do 1979. godine polazila je dramski studio Zagrebačkog kazališta mladih kod dramskih pedagoginja Zvjezdane Ladike i Slavenke Čečuk, a od 1980. do 1993. radila je u dječjem vrtiću kao odgajateljica. Tada se specijalizirala za dramski odgoj u predškolskoj dobi.

>>> Snježana Tribuson: Mirča je bila predivna osoba, baš za nju sam pisala ulogu Melite Žganjer

U istom razdoblju honorarno je radila kao dramska pedagoginja u dramskim studijima ZKM-a i Kazališta Mala scena, a kao glumica surađivala s redateljima Ivicom Krajačem, Zoranom Vuletićem, Matkom Ragužem, Reneom Medvešekom te kao asistentica za rad s djecom glumcima s Ivicom Kunčevićem.

Od 1993. bila je stalno zaposlena u Učilištu ZKM-a kao dramska pedagoginja. Godine 1990. počela je raditi na televiziji, vodeći vlastitu emisiju 'Mirčin lonac' i glumeći u seriji za djecu 'Zlatko i detektivi'.

Glumila je u brojnim kinematografskim i televizijskim filmovima: 'Prepoznavanje' i 'Tri muškarca Melite Žganjer', oba Snježane Tribuson, 'Novogodišnja pljačka' Dražena Žarkovića, 'Blagajnica hoće ići na more' Dalibora Matanića, 'Crna kronika' Snježane Tribuson, 'Novo doba' Hrvoja Hribara, 'Moja kućica, moja slobodica' Tomislava Radića, 'Ne dao bog većeg zla' Snježane Tribuson i 'Ispod crte' Petra Krelje.

Od 2000. do 2002. vodila je televizijsku emisiju 'Kruške i jabuke'.

Djelovala je i kao savjetnica u izboru i radu s djecom glumcima u filmovima i spotovima.

Mirjana Rogina Izvor: Cropix / Autor: Kristina Fazinic

Od 2002. do 2004. glumila je u ZKM-ovoj predstavi 'Jelka kod Ivanovih', a 2007. u filmu 'Tri ljubavne priče' Snježane Tribuson asistirala je u radu s glumcima te glumila ulogu Novinarke.

Glumila je i u televizijskim serijama 'Cimmer fraj' Silvija Jesenkovića i 'Odmori se, zaslužio si' Snježane Tribuson.