SJEĆANJE NA GLUMICU

Snježana Tribuson: Mirča je bila predivna osoba, baš za nju sam pisala ulogu Melite Žganjer

28.11.2017 u 15:24

Bionic
Reading

Redateljica Snježana Tribuson za tportal se prisjetila umjetničke suradnje s glumicom Mirjanom Roginom, koja je noćas preminula od posljedica teške bolesti. 'Nas dvije smo odavno bile jako dobre prijateljice, zato i jesmo tako mnogo radile skupa', rekla je Tribuson o glumici koju će publika ponajviše pamtiti po filmskoj ulozi Melite Žganjer, ali i po onima u televizijskim serijama

'Mirča je bila predivna osoba, izuzetno duhovita i uvijek ću je pamtiti po pozitivnosti kojom je obilježila barem 10-15 godina mojeg života. Bila mi je ogromna podrška', rekla je za tportal redateljica Snježana Tribuson o glumici Mirjani Rogini, koja je od posljedica teške bolesti preminula 27. studenog u Zagrebu.

>>> Preminula glumica Mirjana Rogina, koju smo obožavali kao Melitu Žganjer

Tribuson i Rogina surađivale su na nekoliko filmova i serija, među kojima je njihov najpoznatiji zajednički projekt komedija 'Tri muškarca Melite Žganjer' iz 1998., u kojoj Rogina glumi stidljivu i debeljuškastu naslovnu junakinju u ljubavnim problemima. Mirjana Rogina je za tu ulogu dobila Vjesnikovu nagradu Breza za najbolje debitantsko ostvarenje.

'Tu sam ulogu pisala baš za Mirču; čitav scenarij bio je za nju jer je uvijek bila tako sjajno duhovita', kaže Tribuson, a s Mirjanom Rogina surađivala je i na filmovima 'Prepoznavanje' (1996.), 'Crna kronika' (2000.) te 'Ne dao bog većeg zla' (2002.), koji je nastao prema istoimenom romanu i scenariju Gorana Tribusona, a radnja je smještena u Bjelovar šezdesetih i sedamdesetih. Rogina glumi majku glavnog junaka Frule, Nevenku Ančić, koja uz stalni posao nastavnice pokušava biti što savjesnija žena, majka, sestra, snaha i domaćica.

Posljednji zajednički projekt Snježane Tribuson i Mirjane Rogine bio je, kaže redateljica, film 'Tri ljubavne priče' iz 2007., u kojem je Mirjana glumila Novinarku, ali i asistirala u radu s glumcima.

'Nas dvije smo odavno bile jako dobre prijateljice, zato i jesmo tako mnogo radile skupa, na možda sedam projekata. Sjećam se da sam joj dok smo surađivale priuštila i nevjerojatnu bol. Vratima kombija sam joj prignječila prste pa smo završile na hitnoj', kaže Snježana Tribuson, dodajući da se s Mirjanom redovito čula, tako i ovaj mjesec.

Mirjana Rogina Izvor: Cropix / Autor: Kristina Fazinic

Pokojna glumica s njom je radila i na televizijskoj seriji 'Odmori se, zaslužio si', dok je sa Silvijem Jesenkovićem surađivala na seriji 'Cimmer fraj'. Glumila je i u filmovima 'Blagajnica hoće ići na more' Dalibora Matanića, 'Novo doba' Hrvoja Hribara, 'Novogodišnja pljačka' Dražena Žarkovića, 'Moja kućica, moja slobodica' Tomislava Radića i 'Ispod crte' Petra Krelje, kao i u ZKM-ovoj predstavi 'Jelka kod Ivanovih' od 2002. do 2004.

POSLJEDNJI POZDRAV

Od Mirjane Rogine oprostili se Urša Raukar, Dalibor Matanić, Mislav Čavajda

Na društvenim mrežama oglasili su se mnogi prijatelji i kolege Mirjane Rogine. 'Hvala ti, mila, na svoj toplini i ljubavi koju si nam nesebično poklanjala. Hvala na tvojoj duhovitosti koja nas je uvijek nasmijavala do suza. Hvala na tvom velikom talentu kojim si plijenila', napisala je glumica Urša Raukar, a redatelj Dalibor Matanić obećao je da nikad neće dopustiti da je ovaj svijet zaboravi: 'Anđeo si koji je toliko toga dobrog uvijek davao drugima, a malo tko je bio upoznat sa svim nesrećama koje su te okruživale', napisao je Matanić. Glumac Mislav Čavajda u svom joj je oproštaju zahvalio: 'Draga Mirča, hvala ti na sretnom djetinjstvu! Na igri, smijehu, ljubavi...'

Mirjana Rogina radila je kao dramska pedagoginja u dramskim studijima ZKM-a i Kazališta Mala scena, a kao glumica surađivala je s redateljima Ivicom Krajačem, Zoranom Vuletićem, Matkom Ragužem, Reneom Medvešekom te kao asistentica za rad s djecom glumcima s Ivicom Kunčevićem.

U utorak navečer će Hrvatska radiotelevizija u spomen na Mirjanu Roginu na svom Drugom programu (HRT - HTV 2) u 20.59 emitirati film po kojem je pamti široka publika – 'Tri muškarca Melite Žganjer'.