U HISTRIONSKOM DOMU

Premijerom predstave 'Na parove razbroj s'' počeli XIII. Gumbekovi dani

04.12.2020 u 22:59

Bionic
Reading

Premijerom predstave 'Na parove razbroj s'' u režiji Ivana-Gorana Viteza u petak su u Histrionskom domu počeli XIII. Gumbekovi dani na kojima će do 19. prosinca biti izvedeno ukupno 10 predstava

Festival kabareta posvećen Mladenu Crnobrnji Gumbeku, velikom prijatelju i glumcu toga kazališta, otvorila je pročelnica Gradskoga ureda za kulturu Milana Vuković Runjić, a na uspjehe majstora kabareta koji je svoju posljednju ulogu odigrao u jesen 1999. u predstavi 'Doktor pod mus' na Opatovini, publiku je podsjetio ravnatelj kazališta Zlatko Vitez.

Komedija Petera Quiltera 'Na parove razbroj s'', koja se igra u prijevodu i režiji Ivana-Gorana Viteza, propituje kaotičan svijet ljubavi i veza kroz četiri priče o četiri para.

Glume ih Ana-Marija Percaić i Hrvoje Klobučar, prikazujući 'razna lica koja ljubav u svijetu današnjice može poprimiti, pa bila ona sva zapravo samo krinke za utjehu da nećete ostariti sami', istaknuo je u najavi predstave Ivan Goran-Vitez, kojemu je ovo treća redateljska suradnja s Histrionima.

Prva priča govori o paru u srednjim godinama koji se spojio preko aplikacije za dejtanje, drugi par čine modni dizajner i pohotna tajnica, a treći bračni par koji je bukirao putovanje pa se potom razveo ipak odlučuje otići na put, a četvrta priča, u središtu koje su brat i sestra deset minuta prije njezina vjenčanja, tematizira što se dogodi kad baš tada sve krene po zlu.

  • +5
XIII. Gumbekovi dani Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

'Na parove razbroj s'' druga je Quilterova uspješnica na repertoaru Histriona, nakon glazbene komedije 'Famozna'.

Za festivalske nagrade konkurira još devet predstava. TheARTO PROJEKT iz Zagreba izvest će predstavu 'Mistero Buffo' Darija Foa u režiji Lee Delong, Satiričko kazalište Kerempuh nastupit će s 'Bilježnicom Robija K.' u režiji Marine Pejnović i novom uspješnicom 'Predsjednici&ca' Tarika Filipovića i Borisa Svrtana.

Festival će ugostiti i Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu s 'bajkom za odrasle' Roberta Plemića 'Rosa E', kazalište Moruzgva izvest će 'Vla vla vlajland cabaret' Ivana Lea Leme, Kerekesh teatar komediju 'Krtice' u režiji Ljubomira Kerekeša, a Gradsko kazalište mladih iz Splita 'SF Cabaret SPLIT IN SPACE' redatelja Ivana Lea Leme.

Teatar &TD iz Zagreba gostuje s glazbenom komedijom 'Hamlet za svakoga' Sebastiana Seidela u režiji Lovre Krsnika, u produkciji Umjetničke organizacije Canta iz Zagreba bit će izveden 'Eurosong Future Show' Zorana Brajevića, a bjelovarski Eventual gostuje s predstavom 'Sratnik'.

Festival se tradicionalno trebao održati u ožujku, ali je otkazan zbog izbijanja pandemije koronavirusa. 

Gumbekovi dani završit će u subotu, 19. prosinca dodjelom nagrada o kojima ove godine odlučuje žiri u kojemu su Mira Muhoberac, Marta Crnobrnja i Branko Babac kao glas publike. Nakon proglašenja laureata, bit će upriličena još jedna izvedba predstave 'Na parove razbroj s''.