IZLOŽBA U RIJECI

[FOTO] Sjećanja na zidovima: Što nam otkrivaju grafiti iz raznih dijelova Hrvatske i drugih zemalja bivše Jugoslavije

04.12.2020 u 14:47

Bionic
Reading

U riječkom Exportdrvu od 4. prosinca može se razgledati izložba 'Krajolici sjećanja u grafitima', koja se temelji na fotografijama koje su tijekom proteklog desetljeća snimili istraživačica i istraživači koji rade na području bivše Jugoslavije: Roswitha Kersten-Pejanić, Vjeran Pavlaković, Eric Ušić i Kevin Kenjar. Svaki od njih analizirao je političke izjave, značajke i osjećaje koji se manifestiraju i realiziraju u obliku grafita i drugih jezičnih i semiotičkih znakova koji se nalaze u fizičkom krajoliku.

'Ove fotografije vizualnog krajolika sjećanja iz različitih dijelova Hrvatske i drugih zemalja bivše Jugoslavije na eksplicitan način prikazuju političke sukobe i ideološke premise, povijesne rupture i mnogostruke slojeve prošlosti, kao i odnose identifikacije unutar i izvan različitih grupa', stoji u najavi izložbe.

Iako su, dodaje se, autorica i autori temi pristupili polazeći iz različitih disciplina, zajedno dijele fascinaciju međuodnosima grafita i krajolika sjećanja, u ovoj regiji osporavanih narativa i kompleksnih povijesti.

  • +4
Krajolici sjećanja u grafitima Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Eric Ušić

Izložba 'Krajolici sjećanja u grafitima', na koju je ulaz besplatan, ostaje otvorena do 20. prosinca i može se posjetiti u radnom vremenu Exporta: četvrtkom i petkom od 15.00 do 20.00 sati te subotom i nedjeljom između 11.00 i 20.00 sati.

Organizira je Centar za napredne studije Sveučilišta u Rijeci, a održava se u sklopu programa 'Krajobrazi sjećanja' programskog pravca Doba moći, sastavnog dijela programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.