Petak na ZagrebDoxu

Premijera filma Davida Lušičića, retrospektiva Želimira Žilnika i niz ostvarenja koja odvode u razne zakutke svijeta

08.04.2022 u 10:03

Bionic
Reading

Peti dan na ZagrebDoxu započet će novim događanjem u sklopu ZagrebDox Pro-a: panel-diskusija pod nazivom Što nas čeka u budućnosti, u kojem uz moderaciju redatelja Igora Bezinovića sudjeluju producenti Vanja Jambrović i Nebojša Taraba te urednica na filmskoj televiziji Sari Volanen

Razgovor o recentnim promjenama u filmskoj industriji na programu je u dvorani 5 u 13 sati, a ulaz je slobodan. Nakon besplatnih projekcija u 15 sati koje uključuju i reprizu filma Ljetne noći kojim je prošle nedjelje startalo ovogodišnje festivalsko izdanje, slijedi pregršt filmskih naslova. Dojmljiv ratni dokumentarac Rovovi Loupa Bureaua i dirljivo ostvarenje Banalnost tuge velikog danskog filmaša Jona Banga Carlsena na programu su u 16 sati. U 17 sati u dvorani 2 prikazat će se “fragmenti gastarbajterskog opusa” Želimira Žilnika: pet kratkometražnih filmova koje je autor snimio sredinom 1970-ih u Münchenu objedinjeno je temom nesigurnih uvjeta života za marginalne društvene skupine poput gastarbajtera.

U isto vrijeme u dvorani 4 na programu je poetično indijsko ostvarenje Noć nepoznanica u kojem redateljica Payal Kapadia u epistolarnoj formi prati zabranjenu ljubavnu priču. U dvorani 5 u 17 sati započet će Priča o gledanju Marka Cousinsa, film-esej o ulozi i snazi vizualnih doživljaja u tumačenju svijeta oko nas, ispunjen referencama na povijesne događaje, likovna djela i kinematografiju. Autentičan uvid u ljubavne odnose današnjice donosi autorski trio Andrine Moland, Caroline Mathilde Salic i Kathrine Skibsted u filmu Voli me, ne voli me. Dokumentarac koji uranja u sve radosti i teškoće partnerskih veza i samovanja na programu je u dvorani 1, a u razgovoru s publikom predstavit će ga jedna od redateljica Kathrine Skibsted. U dvorani 3 u isto vrijeme publika će gledati novi film talijanskog filmskog veterana Marca Bellocchija, ujedno ovogodišnjeg dobitnika nagrade Mojoj generaciji koju dodjeljuje direktor i osnivač ZagrebDoxa Nenad Puhovski.

Marx može čekati posveta je redateljevu bratu blizancu i njegovoj tragičnoj sudbini, a kroz intimne razgovore, arhivsku građu i retrospektivne osvrte istražuje osjećaje tuge, krivnje i odgovornosti, kao i suosjećanja i ljubavi. Matteo Tortone će nakon projekcije filma Zlatna žila, koja će startati u 19 sati u dvorani 2, predstaviti svoje ostvarenje koje odvodi u najviši i najopasniji rudnik zlata, smješten u peruanskim Andama.

U isto vrijeme u dvorani 4 na programu je prva od dvije projekcije iz retrospektivnog programa Točke gledišta, a koja uključuje Priču za laku noć Davida Loweryja te Zakletvu oskarovke Laure Poitras. Nakon jučerašnje premijere, novi film hrvatskog redatelja Gorana Devića Hrvatskog narodnog preporoda publika će imati priliku ponovno pogledati u dvorani 5 u 19 sati. U 20 sati u dvorani 1 na programu je duhovita minijatura o svakodnevici tijekom lockdowna Koncert s balkona Diane Kadłubowske i Krzysztofa Kadłubowskog te poetično i vizualno impresivno ostvarenje Rijeka Jennifer Peedom koju prati naracija Willema Dafoea i glazba Richarda Macfarlanea te Jonnyja Greenwooda.

Premijera filma Mlungu – bijeli kralj, u kojem redatelj David Lušičić prati svakodnevicu hrvatskog pomorca nakon odslužene petogodišnje zatvorske kazne radi krijumčarenja droge, na programu je u 20 sati u dvorani 3, a nakon projekcije publika će više o filmu doznati u razgovoru s redateljem.

Na tri projekcije koje počinju u 21 sat prikazat će se dokumentarac Zinder o zloglasnoj četvrti u istoimenom nigerskom gradu u režiji Aiche Macky (dvorana 2), filmsko putovanje pariškim predgrađima Mi Alice Diop (dvorana 4) te hrvatski dokumentarac Veće od traume Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski (dvorana 5). Tragači redatelja Pacha Veleza u dvorani 1 u 22 sata donose kaleidoskop iskustava Njujorčana koji partnere i romantična iskustva nastoje pronaći preko online aplikacija za upoznavanje. U migrantsko utočište u malijskom gradu Gao odvodi film Posljednje utočište Ousmanea Samassekoua, jedan od naslova iz programa Road Dox, koji je na programu u dvorani 3 u isto vrijeme.

Cjelovit raspored za petak potražite ovdje. Novosti o ovogodišnjem ZagrebDoxu mogu se pratiti na službenoj internetskoj stranici festivala: zagrebdox.net.