start u 17 sati

Četvrtak na ZagrebDoxu: premijera filma Gorana Devića, biografski dox o Žilniku te autorska večer Katarine Zrinke Matijević

07.04.2022 u 10:15

Bionic
Reading

Četvrti festivalski dan na ZagrebDoxu počinje uz besplatne projekcije u 15 sati i uz dvadesetak filmskih projekcija traje do kasnih večernjih sati

Publici ZagrebDoxa znani renomirani poljski autor Paweł Łoziński na projekciji u 17 sati u dvorani 2 predstavit će svoj najnoviji uradak Film s balkona koji je dio međunarodnog natjecateljskog programa. Dvije godine Łoziński je kamerom bilježio susjede, prolaznike i nasumične posjetitelje s vlastitog balkona, a spomenuto je ostvarenje nagrađeno Grand Prixem u kategoriji Critics Week Award na međunarodnom festivalu u Locarnu.

U 18 sati u dvorani 1 bit će prikazan film iz novog ovogodišnjeg programa Road Dox u selekciji Vladana Petkovića: Put mramora kineskog autora Seana Wanga ustrojen je kao film ceste, no umjesto ljudi, prati nadrealno putovanje mramora. U istom terminu u dvorani 3 na rasporedu je biografski dokumentarac ŽŽŽ (Žurnal o Želimiru Žilniku) autora Janka Baljka – posveta je to ovom velikom redatelju i njegovu više od pola stoljeća dugom filmskom djelovanju. Filmaša specifičnog stila dokudrame s dosljednim zanimanjem za probleme radničke klase pratimo dok nastoji dovršiti svoje desetljećima zagubljeno rano ostvarenje Sloboda ili strip, cenzurirano prije 50-ak godina. No u formi svojevrsnog filma ceste ŽŽŽ odvodi nas na putovanje kroz vrijeme i prostor, uz posjete lokacijama na kojima su snimana Žilnikova prethodna ostvarenja, među kojima su i berlinskim Zlatnim medvjedom nagrađeni Rani radovi. U razgovoru nakon projekcije sudjelovat će sam Žilnik kao i autor Baljak.

Autorska večer Katarine Zrinke Matijević

Dokumentaristica Katarina Zrinka Matijević predsjednica je ovogodišnjeg međunarodnog žirija ZagrebDoxa i upravo njoj je posvećena ovogodišnja Autorska večer. Kroz projekcije triju dokumentaraca – Dvoboj, O kravama i ljudima (koredatelj Nebojša Slijepčević) i Iza lica zrcala – publika će imati priliku upoznati dio autoričina opusa. Spomenuti program na rasporedu je u 19 sati u dvorani 2, a nakon projekcija održat će se razgovor s redateljicom.

Program Stanje stvari

U 19 sati bit će prikazana I tri filma iz programa Stanje svari – temom gubitka najbližih bavi se nizozemski kratkometražni dokumentarac Zašto nisi ostao za mene? (dvorana 4), diplomski film redateljice Milou Gevers; u gruzijskom filmu Sunny (dvorana 4) autorice Keti Machavariani, kroz lik bivše učiteljice koja radi kao ispitivačica za sociološke studije na ulicama Tbilisija svjedočimo mislima i nadanjima građana vezanim uz političke i građanske teme. U dvorani 5 film Negostoljubivi Sonite Gale istražuje politike odnosa Velike Britanije prema migrantima.

Premijera novog filma Gorana Devića

Aktualnu domaću produkciju u četvrtak predstavlja autor Goran Dević i to premijernom projekcijom filma Hrvatskog narodnog preporoda; vraćajući se rodnom Sisku, on kroz kroz tjedan dana bilježi život zgrade izgrađene prije 60 godina za radnike nekad izuzetno važnog industrijskog pogona bivše Jugoslavije – Željezare Sisak.

Izvor: Društvene mreže

Zanimljiv i dirljiv portret Vojnika Ahmeta u istoimenom austrijskom filmu donosi autor Janiss Lenz: naslovni junak je turski boksački prvak i profesionalni vojnik u Austriji koji se, željan promjene, počinje baviti glumom, no pritom nailazi na problem – ne može izraziti emocije. Film će biti prikazan u 21 sat u dvorani 2, a projekciji će nazočiti sam autor te ujedno održati razgovor s publikom.

Festivalski dan završava projekcijama u 22 sata – u dvorani 1 na rasporedu je Uspon Jessice Kingdon, koji u nizu fascinantnih filmskih vinjeta snimljenih u kineskim tvornicama istražuje suvremene oblike kapitalističke hiperproizvodnje, sa svim paradoksima koji dolaze uz potrošačku kulturu. U dvorani 3 u istom terminu bit će prikazan film iz programa Road Dox, Tako tmurno nebo redatelja Alvara f. Pulpeira koji gledatelje vodi na putovanje kroz nekoliko pograničnih pokrajina u Venezueli.

TikTok: dokumentiranje svakodnevnosti

Pored projekcija, četvrtak uključuje i posebno događanje pod nazivom TikTok: dokumentiranje svakodnevnosti koje će se održati u 17.30 sati u dvorani 4, a na kojem će sudjelovati Klara Petrović i Florijan Lacko uz moderatora Igora Bezinovića. TikTok je društvena mreža koja je vrlo jednostavnim sučeljem i korištenjem globalno popularizirala masovno stvaranje i dijeljenje, ali i konzumiranje videosadržaja. Razgovorom želimo potaknuti razmišljanje o pojmovima poput autentičnosti, koji se vežu uz stvaranje sadržaja i izgradnju publike još od YouTubea.

Cjelovit raspored za četvrtak potražite ovdje. Novosti o ovogodišnjem ZagrebDoxu mogu se pratiti na službenoj internetskoj stranici festivala: zagrebdox.net.