NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE

Predstavljena knjiga Petre Heisinger 'Ja sam Petra, nećete me slomiti'

17.03.2023 u 19:43

Bionic
Reading

Održana je druga promocija knjige 'Ja sam Petra nećete me slomiti', u ugodnom prostoru davne Rimske iskopine danas popularnog BarBara, u Rijeci. Knjiga je to koja izaziva neobično veliku količinu dirljivih, spontanih osvrta svojih čitatelja

'Ja sam Petra nećete me slomiti' književni je prvijenac autorice kojoj je ovo druga knjiga no prva s područja književnosti. Jedinstvenost knjige leži u dvije činjenice koje donosi ova knjiga koju je teško svrstati samo u jednu vrstu literature, stoji u priopćenju.

Knjiga je neobično britko napisana stilom u kojem se izmjenjuju vrlo kratke i moćne rečenice naspram dugih koje svakoga uvuku u ovu autobiografsku dramu kroz žive slike scenarija kojeg onda čitateljice i čitatelji (kako sami pišu u recenzijama) - gutaju. Kratke rečenice naglašavaju moć trenutka u kojem odzvanjaju pažljivo odabranim snažnim riječima, otvarajući tako čitatelju danas zanemarenu moć vizualizacije. Duge rečenice pak ne idu opisom u nepotrene detalje, već razmatraju razmišljanja o životu s velikim Ž (kako ga piše autorica) zajedno s još nekoliko ključnih pojmova koje s ciljem naglašavanja važnosti istih navodi velikim slovom. Pojmova poput- Hrabrosti, Sunca, Stvoritelja kojeg još naziva Stari Bradonja.

Druga posebno upečatljiva posebnost ove knjige, dosad neviđena u literaturi jest spoj utjehe i odmora s jedne strane te snažne, pokretačke snage i motivacije s druge. Knjiga je to koja koliko liječi rane koje nam život svakome donese toliko i vuče čitatelja da u vlastitom životu postane glavni lik i tako preuzme kontrolu i smjer nad vlastitom sudbinom koja nam se često čini nepravedno zapečačena.

Promocija je bila začinjena glazbenom solo izvedbom same autorice na flauti. Naime, predavanje je otvoreno poznatom kompozicijom Kondorov let. Kondora tj orla autorica više puta spominje u knjizi. Koristi ga kao simbol bića koje izabire najvišu moguću razinu leta za svoj život. Tom metaforom autorica nas potiče (i uz jasne upute kroz knjigu vodi) prema maksimalnom razvoju vlastitih potencijala. U sklopu promocije i kao nadogradnju na knjigu u radu na sebi, autorica je predstavila i program Pospremi glavu koji provodi kroz radionice u Zagrebu i Rijeci, no kreiran je i online. Knjiga 'Ja sam Petra nećete me slomiti', s jedne je strane čista književnost, s druge pak duboka psihologija i duhovnost, no mnogi su je doživjeli i kao literaturu za samopomoć. Svakako je vrijedno i vrlo korisno, motivirajuće i zanimljivo štivo na putu osobnog razvoja.