22. ožujka, 19h

Bojan Krištofić u Booksi predstavlja zbirku poezije 'Krajolik i kralježnica'

20.03.2023 u 12:22

Bionic
Reading

Promociju će moderirati prozaistica i pjesnikinja Nora Verde, a svoj će doprinos dati i Lucija Butković, pjesnikinja i književna kritičarka

Knjiga je nastala na poziv urednika Alena Brleka, a objavljena je u sklopu Biblioteke Poezije Hrvatskog društva pisaca, u prosincu 2022. Za naslovnicu je zaslužna Marina Uzelac, fotografkinja, filmska redateljica, animatorica i video-autorica.

"Kroz anatomski atlas jedne povijesti i sadašnjosti, i svega između, Bojan nam priča o razasutosti, kako biološkoj, obiteljskoj, tako i društvenoj, koju nastoji povezati u tijelo. Tijelo pritom, kao nešto što nam je svima i individualno i zajedničko, u zbirci Krajolik i kralježnica predstavlja napor pjesnika da uspostavi živčani sustav koji će dokinuti tu razasutost na više razina. Od sasvim osobne i obiteljske do one društvene i zajedničke, a pitanje koje se javlja u knjizi pitanje je uopće mogućnosti da se nešto takvo ostvari.

Bogatim i gustim jezikom, katkad hermetičnim, autor nas kroz Krajolik i kralježnicu vodi na put kako bismo ostvarili cjelinu, od korijena do krošnje, ili od glave do pete, ukazujući nam na krajolik koji nas okružuje i kralježnicu, metaforičku, za kojom tragamo, jednako kao i autor. Na tom putu barem jedno svima će postati očigledno, Bojan je pjesnik čiji se jezik i glas ne mogu zaobići, a pred očuđenjem i vještinom kojoj svjedočimo obavezno se mora zastati", o knjizi je rekao urednik Alen Brlek.

Promocija će se održati u srijedu 22. ožujka u Booksi, s početkom u 19 sati.