SAJAM KNJIGE

Predstavljena knjiga 'Leksikon intimnih gradova' Jurija Andruhoviča

06.12.2019 u 22:52

Bionic
Reading

U sklopu programa 'Grad' ovogodišnjeg 25. sajma knjige u Istri u petak navečer se pulskoj publici predstavio ukrajinski pisac-putnik Jurij Andruhovič s knjigom 'Leksikon intimnih gradova' koja na intiman način obrađuje 111 gradova, od Aaraua do Zagreba te predstavlja sklop autobiografije i geografije

"Leksikon intimnih gradova je tako svojevrsna "autobiogeografija" u kojoj "geo" i "bio" postaju jedinstvena i nerazdvojna cjelina, dok "auto" često zalebdi na granici stvarnosti i mašte", rekao je autor Andruhovič. Složeni abecednim redom prema zemljopisnim nazivima, ovi tekstovi različitih žanrova, od eseja i priča do pjesama u prozi, kako se čulo, zajedno tvore atlas Andruhovyčeva svijeta bogat atmosferom, slikama, mirisima i okusima, ali i dubljim refleksijama, lirizmom i tugom, ironijom i sarkazmom, odnosno svim onim zbog čega komunikacija pojedinca sa svijetom dobiva obilježja intimnosti.

"Andruhoviča smatramo srednjoeuropskim autorom koji promišlja književnost na više razina i ta je knjiga zapravo leksikon srednje Europe" - istaknuo je nakladnik i urednik knjige Seid Serdarević dodajući kako autor ne ostaje unutar književnosti već eksplicitno i u javnosti problematizira goruće političke i društvene teme.

"Teško je izolirati sreću od katastrofe koja je okružuje. To je glavni izazov s kojim se suočavaju Europljani" - ocijenio je Andruhovič koji prvi put boravi u Puli. Dodao je kako je za njega "111 savršen broj" te kako je zbog toga želio da u knjizi bude obrađeno toliko gradova.

Kako se čulo na predstavljanju knjige, nit njegovih ne samo romana već i cijeloga djela su ukrajinsko-europski odnos, ponajprije problem da je "za mnoge sa zapada Ukrajina i dalje terra incognita".