gavella

Predstavljen roman Kristiana Novaka 'Slučaj vlastite pogibelji'

15.12.2023 u 10:30

Bionic
Reading

Roman suvremenoga pisca Kristiana Novaka 'Slučaj vlastite pogibelji' predstavljen je u četvratak navečer u Gradskom dramskom kazalištu Gavella u Zagrebu

O romanu su govorili urednik knjige Kruno Lokotar, spisateljica Katarina Luketić i autor Kristian Novak.

Fabula romana sadrži slučaj mladoga policajca koji je pronađen mrtav na stražnjem sjedalu svojega automobila, rekao je Lokotar. Slučaj je klasificiran kao samoubojstvo u što, s obzirom na niz neobičnih okolnosti i činjenicu da nije obavljena obdukcija, sumnja njegova obitelj i dobar dio javnosti, kao i obitelj njegova starijeg brata, također policajca, koji traži istinu, dodao je.

S druge strane srednjoškolska profesorica priprema dramsku skupinu za uprizorenje "Antigone", pri čemu se evocira upravo tragičan događaj kojemu svjedoče u svojoj suvremenosti, a oko kojega im se mišljenja potpuno razilaze. Lokotar je ocijenio kako je roman ispripovijedan kao pletenica, od poglavlja u kojima se naizmjence smjenjuju glas profesorice i scenarij koji prati događaje i akcije koje se roje oko braće policajaca, i vodi nas kroz slojeve sistema u srce društva i likova.

Autor se u ovom romanu bavi pitanjima korupcije, lojalnosti te pitanjem pojedinca nasuprot sistema, zakona i morala, ljubavi i slobode, dodao je Lokotar.

Naglasio je kako su upravo to pitanja koja iskrsavaju antiknom snagom u nuklearnom dobu, našem dobu, svuda oko nas i pozivaju na građansku hrabrost i rizik.

Katarina Luketić ocjenjuje da roman otkriva složene slojeve društva i ljudskih karaktera.

Kroz pripovijedanje profesorice i dinamični scenarij otkrivaju pitanja korupcije, a Novak ovaj put gradi priču koja poziva na razmišljanje i potiče na hrabrost, dodala je.

Autor romana Kristian Novak je rekao kako je riječ o priči koja kreće od tragičnog događaja, pojedinačnog pucnja koji se kao jeka širi na svoju okolinu i korjenito mijenja pojedince i sustave.

Pratim protagoniste koji se pod svaku cijenu žele izboriti za istinu i pravdu, pa makar stavili na kocku i svoje vizije sretnih života, napomenuo je. Kao autora zanima ga protagonist u dvojbi, osoba koja je pred problemom koji se ne može riješiti drukčije od stvaranja novog, možda i većeg problema, naglasio je.

Roman je objavila zagrebačka naklada Oceanmore.

Kristian Novak rođen je 1979. u Baden-Badenu, u Njemačkoj. Djetinjstvo je proveo u Sv. Martinu na Muri. Filozofski fakultet završio je u Zagrebu. Predaje na Odsjeku za germanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Objavio je romane "Obješeni", "Črna mati zemla" te "Ciganin, ali najljepši".