izdanje Planetopije

Predstavljamo ARThetip - umjetnički projekt Ivane Nikolić

18.12.2023 u 21:15

Bionic
Reading

Projekt ARThetip je umjetničko-istraživački projekt koji spaja umjetnost i znanost, istok i zapad, psihologiju i vibraciju boja, tradicionalne terapijske prakse i art terapije

Koncept 108 umjetnički oslikanih karata i priručnik za rad s njima u potpunosti je kreirala multidisciplinarna umjetnica i slikarica Ivana Nikolić, a bazira se na esencijalnom apstraktnom slikarstvu koje ne ilustrira, nego bojom i kombinacijama boja izravno komunicira s emocijom i intuicijom čovjeka, stoji u priopćenju.

Ovo polazište nadograđuje psihologija arhetipova koju je razvio C. G. Jung te saznanja, učenja i tradicije koje potječu od Rudolfa Steinera i njegovog istraživanja frekvencije boja.

Karte i dodatna objašnjenja u knjizi pomažu nam da kroz 108 arhetipa (filozof, žrtva, iscjelitelj, pustinjak, saboter, vladar, alkemičar, samo su neki od njih), prepoznamo i povežemo fragmentirane aspekte svoje osobnosti, svijesti i emocija. Rad s čakrama kao energetskim centrima tijela te interpretacija arhetipova omogućava nam da prepoznamo različite aspekte svoje svijesti i emocionalnog svijeta. A kroz slikarske izraze povezujemo boje i simbole sa svojim unutarnjim stanjima, postupno stvarajući dublje razumijevanje vlastite cjelovitosti.

ARThetip je namijenjen samostalnom radu na razumijevanju unutarnjih procesa i osvještavanju tijela, osjećaja, potreba, kreativnih potencijala te kao alat u različitim oblicima psihoterapije.

O autorici Ivana Nikolić radikalna je slikarica i multidisciplinarna umjetnica koja je pokrenula niz uspješnih inicijativa vezanih uz razvoj kreativnosti i umjetnosti u zajednici. Posebnu pažnju posvećuje istraživanju i razvoju kreativnosti koja ne služi samo kreiranju nove materijalne vrijednosti, nego i osvještavanju sebe kroz sve aspekte života i postojanja te poticanju suosjećanja, koegzistencije, holističkog pristupa i socijalnog senzibiliteta. Njena umjetnička praksa ogleda se kako u minimalističkom pristupu slici svedenoj na istraživačku supstancu jakih monokromatskih izričaja, tako i kroz međusobne odnose u složenim sustavima prirode i vibracija na svim nivoima osobne, kolektivne, društvene i multiverzalne koegzistencije. Pored Accademia di belle Arti u Veneciji i studija slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, njenom multidisciplinarnom habitusu doprinosi edukativna raznorodnost, od poslovne škole do studija Modnog dizajna na TTF-u. Svoju umjetničku i životnu misiju aktivatora društvenih procesa provodi kroz radikalne kolektivne umjetničke projekte i poduzetničku i dizajnersku praksu.