večeras

Predstavljanje knjige 'Nesigurni' Ivane Dragičević

19.12.2023 u 11:05

Bionic
Reading

Naklada Ljevak poziva na predstavljanje knjige 'Nesigurni' Ivane Dragičević

Predstavljanje će se održati danas, u utorak, 19. prosinca, s početkom u 19 sati u Kući za ljude i umjetnost Lauba, Prilaz baruna Filipovića 23a, Zagreb.

Knjigu će predstaviti: Boštjan Videmšek, novinar, Irena Frlan Gašparović, novinarka, Antonija Petričušić, profesorica na Pravnom fakultetu, Marijana Grbeša-Zenzerović, profesorica na Fakultetu političkih znanosti te Marko Drobnjaković, fotograf. Razgovor će moderirati Dragan Nikolić.

O knjizi:

Knjiga Nesigurni naslanja se na prvijenac autorice Ivane Dragičević Nejednaki, kao jedno od rijetkih publicističkih djela u Hrvatskoj koja se hvataju ukoštac s gorućim problemima današnjice. Pandemija je promijenila svijet kakav znamo, ali i na svjetlo iznijela nedoumice s kojima smo svi već dugo suočeni. Što je ljudska sigurnost? Koliko su nam bitni zdravlje, opskrba hranom, demokratske institucije, država, internet te kako je to sve povezano s globalnim procesima i konceptom sigurnosti?

Koliko je intimno iskustvo bolesti promijenilo samu autoricu i stavilo joj na oči duple naočale za precizno seciranje svijeta u kojem se svi osjećamo samima i nesigurnima, ali shvaćamo koliko nam taj svijet može pomoći, ako ništa, da bolje vidimo? U doba nesigurnosti autorica, u pričama iz osobnog rakursa, o fundamentalnim pitanjima od zelene ekonomije, klimatskih promjena, digitalne tranzicije, ratova i migracija pa do potresa, poplava i ostalih prirodnih katastrofa plete, kako ga sama naziva, self-help priručnik za čovječanstvo i humanizam. Jer bez ljudskosti i solidarnosti ne može biti ni sigurnosti, zaključuje Dragičević.

Rekli su o knjizi:

Živimo u svijetu koji nezaustavljivo mili u vlastitu propast. U svijetu u kojem se razum skriva ili ga se ubija. U vremenu u kojem je sve teže zastupati i braniti činjenice. U vremenu u kojem je jedina sigurna stvar sveprisutna, sveobuhvatna nesigurnost. U takvom svijetu i vremenu hrabra Ivana Dragičević plete niti svojih priča povezujući svjedočenja običnih ljudi i svjetskih lidera s okolnostima koje nas vode od Lampeduse do Mariupolja, od Petrinje do berlinskog Reichstaga. Ono što Ivanu izdvaja od većine drugih kroničara svjetskih zbivanja jest njena sposobnost da posloži velike i male, bliske i daleke događaje te da nam svojim toplim, empatičnim pogledom na svijet dočara širu sliku i istakne povezanost ljudskih sudbina širom planeta.

– Marko Drobnjaković, fotograf, finalist nagrade Pulitzer

Ivana Dragičević je povjesničarka sadašnjosti, a Nesigurni su forenzičko izvješće o globalnom društvu hic et nunc. Ova je knjiga literarno novinarstvo – žanr koji izumire ili, bolje, svi žanrovi u jednom – u svojoj esenciji. Apsolutno je nužno pročitati djelo u vrijeme patološki skraćene pažnje i kad je svako reflektirano razmišljanje – a pogotovo pisanje – već dio arheologije; akt živog fosila. I kada je pisanje i pričanje istine posljednji oblik otpora. Briljantna knjiga.

– Boštjan Videmšek, novinar, autor knjiga Plan B i Dispatches from the Frontlines of Humanity

Čitati Nejednake danas, dok su akteri lica koja i dalje viđamo na naslovnicama, kada su pojedini procesi i trendovi na svom samom začetku, jedva uhvatljivi, i čitati Nejednake za 30 ili 40 godina bit će različito iskustvo. Nejednakima se valja vratiti jednom ili više puta jer takve knjige nikada ne zastarijevaju. Na ulicama Teherana ili Kaira promijenilo se mnogo stvari u posljednjih tridesetak godina, vođeni su ratovi, mijenjale se vlade, ekonomski modeli ili režimi… Pa, ipak, danas nijedan redak Ryszarda Kapuścińskog ne čini se da ne ‘drži vodu’, protok vremena Kapuścińskog samo obogaćuje. Neko je uočio kako su novinari ustvari oni koji pišu prvi nacrt historije. Nejednaki su jedan, građevinski rječnikom kazano, roh bau povijesti na početku 21. stoljeća iz jedne sasvim lične perspektive Ivane Dragičević. Historičari će ‘fine radove’ raditi naknadno, nadajući se da svojim fusnotama i lažnom objektivnošću neće uništiti sjajan predložak.

– Nedžad Novalić, Oslobođenje

O autorici:

Ivana Dragičević (1975.) jedna je od najpoznatijih hrvatskih novinarki vanjske politike. Izvještavala je s mnogih svjetskih žarišta, intervjuirala svjetske lidere, snimala dokumentarne filmove od Afrike, Bliskog istoka do Kine. Tijekom rada na HRT-u bila je, među ostalim, autorica emisije Horizonti i projekta Anima „Hotel Europa”. Alumna je Akademije za politički razvoj, Fondacije Reuters, Medijske akademije ARD-ZDF-a, Akademije Ujedinjenih naroda, Moskovske škole političkih znanosti, IVLP programa State Departmenta te Europe’s Futures Fellow Instituta za društvena istraživanja u Beču. Dobitnica je triju godišnjih nagrada Hrvatskoga novinarskog društva „Marija Jurić Zagorka” za najbolje televizijske emisije i reportaže (1999., 2001. i 2014.), kao i nagrade HRT-a „Joško Martinović” za najbolju reportažu u 2011. Urednica je vanjske politike na televiziji N1. Autorica je knjige Nejednaki (2018.) i jedna od autorica u zbirci priča Nakon deadlinea – priče s terena (2016.).