'SLIKAREVA RUKA'

Predstava u sklopu izložbe o Bukovcu otkriva kako je slikar oduševio pariškog profesora

16.10.2018 u 10:15

Bionic
Reading

Predstava 'Slikareva ruka' o Vlahi Bukovcu premijerno je, u produkciji kazališta Tvornica lutaka, održana 15. listopada u Umjetničkom paviljonu, gdje je nedavno otvorena izložba Vlahe Bukovca i njegovog pariškog učitelja Alexsandrea Cabanela

Režiju i scenarij predstave potpisuje Petra Radin iz kazališta Tvornica lutaka koja je priznala kako je bilo teško velikog slikara rođenog prije 160 godina približiti današnjoj djeci. 'Slikareva ruka' fokusira se na razdoblje kad je u 23. godini otputovao u Pariz, s namjerom da upiše likovnu akademiju u klasi prestižnog profesora Cabanela.

  • +9
Predstava Slikareva ruka posvećena Vlahi Bukovcu Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

'Profesor ga je odbio, tog Dubrovčanina skromnog podrijetla, nepoznatog znanja i umijeća, ali izuzetno napornog i tvrdoglavog. Vlaho je nagovorio profesora da ga ipak primi ako mu se svidi slika koju će naslikati do roka koji mu odredi. Izbezumljen od dobivene šanse, nije mogao izabrati motiv slike. Mučio se, lomio ruke, mahao i odjednom je zrak svjetla pao baš na njegovu ruku. Ruku! Naslikat će ruku. Maestro Cabanel ga je primio i sve ostalo ostaje bajka koju ne treba zaboraviti, već iz nje učiti. To je poruka i pouka djeci', rekla je Petra Radin za tportal.

U predstavi glume Frano Mašković i Dušan Gojić. Autor originalne glazbe je Matej Meštrović, scenograf slikar Mario Mišković, kostimografkinja je dizajnerica Đurđica Vorkapić i Hippy Garden, a Sven Čustović te oblikovatelj svjetla.

Predstava će se u Umjetničkom paviljonu prikazivati svakog ponedjeljka za vrijeme trajanja izložbe 'Vlaho Bukovac i Alexandre Cabanel – povijesni susret učenika i učitelja' (zatvara se 6. siječnja 2019.) na kojoj je i spomenuto djelo 'Ruka'.

Za prvih 30 izvedbi učenici ne moraju kupovati ulaznice za predstavu, već samo za izložbu.