PREMIJERA SREDINOM RUJNA

Povratak čudovišne medicinske sestre iz 'Leta iznad kukavičjeg gnijezda': Stiže serija koja otkriva kako je Mildred Ratched postala utjelovljenje zla

06.08.2020 u 10:39

Bionic
Reading

Jedna od najopakijih fiktivnih negativki, medicinska sestra Mildred Ratched iz 'Leta iznad kukavičjeg gnijezda', dobiva svoju seriju. 'Ratched' se na Netflixu očekuje sredinom rujna, a u naslovnoj ulozi je Sarah Paulson

Priča o medicinskoj sestri Mildred Ratched svojevrsni je prequel kultnog fima Miloša Formana 'Let iznad kukavičjeg gnijezda' iz 1975., adaptacije istoimenog romana Kena Keseya iz 1962. za koji su scenarij napisali Lawrence Hauben i Bo Goldman. U glavnim ulogama bili su Jack Nicholson i Louise Fletcher, koji su oboje dobili Oscare, a nagrađeni su i redatelj i scenaristi te je i sam film proglašen najboljim.

U središtu radnje je Randle Patrick McMurphy (Nicholson), kriminalac recidivist koji služi kraću zatvorsku kaznu zbog seksa s maloljetnicom, a koji je prebačen u umobolnicu zbog neuračunljivog ponašanja. Otkriva se, međutim, da je samo glumio ludost kako bi mogao služiti ostatak kazne u relativnoj udobnosti i luksuzu. Po dolasku u umobolnicu shvaća da mu i neće biti baš tako sjajno jer upoznaje voditeljicu svoga odjela, sestru Mildred Ratched, nemilosrdnu tlačiteljicu pacijenata koja se uskoro posebno okomi na njega.

Serija 'Ratched', iza koje stoji Evan Romansky, a u kojoj naslovnu antijunakinju glumi Sarah Paulson, na Netflixu se očekuje 18. rujna. Ovih dana izašao je i prvi trailer.

Serija počinje 1947., kada Ratched tek stiže u umobolnicu i od naizgled obične, uzorne medicinske sestre postupno se razotkriva kao čudovište koje provodi užasavajuće eksperimente u ustanovi u kojoj radi. Pored Paulson glume Cynthia Nixon, Judy Davis, Sharon Stone, Jon Jon Briones, Finn Wittrock, Charlie Carver, Alice Englert, Amanda Plummer, Corey Stoll, Sophie Okenedo i Vincent D'Onofrio.

  • +4
Ratched Izvor: Profimedia / Autor: Netflix / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Producenti serije od 18 epizoda su Ryan Murphy, poznat po projektima poput 'Reži me', 'Glee' i 'Jedi moli voli' s Juliom Roberts te Michael Douglas čiji je otac, Kirk Douglas, glumio McMurphyja u kazališnoj produkciji 'Leta preko kukavičjeg gnijezda' 1963. te nakon toga otkupio prava na film, nadajući se da će odigrati McMurphyja i na platnu. Produkciju je predao u ruke svoga sina Michaela, koji je mislio da mu je otac prestar za ulogu. Među kandidatima za nju bili su James Caan, Marlon Brando i Gene Hackman.

Ulogu sestre Ratched odbilo je šest glumica, Anne Banncroft, Colleen Dewhurst, Geraldine Page, Ellen Burstyn, Jane Fonda i Angela Lansbury, sve dok je Louise Fletcher nije prihvatila tjedan dana prije početka snimanja.