demilitarizirana zona

Povijesni susret vođa dviju Koreja: prognanik i prijestolonasljednik

25.04.2018 u 07:59

Bionic
Reading

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in, koji će se u petak naći na povijesnom summitu u graničnoj demilitariziranoj zoni, do političkog su vrha stigli putevima koji su različiti koliko i njihove države

Život u luksuzu

Rani dani Kim Jong Una obavijeni su velom tajne, toliko da mu se čak ne zna niti datum rođenja. A to je svojevrsna tradicija u misterioznoj dinastiji Kim jer postoje različite teorije o tome i gdje i kada rođen njegov otac i prethodnik na vlasti Kim Jong Il.

Ali zna se da je mladi Kim odrastao i živio u luksuzu.

On je plod trećeg braka svoga oca, s pokojnom korejskom plesačicom Ko Yong Hui koja je rođena u Japanu. Školovao se Švicarskoj gdje su se za njega brinuli njegovi ujna i ujak.

Djelatnici škole i prijatelji, koji navodno nisu znali da je Kim dio vladajuće sjevernokorejske obitelji, sjećaju ga se kao sramežljivog dečka koji je volio skijanje, glumačkog majstora borilačkih vještina Jean-Claude Van Dammea i košarku, piše AFP.

  • +4
Kim Jong Un Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

Da će postati sjevernokorejski čelnik znao je od svog osmog rođendana kada je dobio generalsku uniformu, a pred njim se postrojio vojni vrh.

No Kim, danas u svojim tridesetima, javnosti je postao poznat tek 2008. kad je njegov otac doživio moždani udar, a Pjongjang se pripremao na drugu promjenu vlasti u vladajućoj dinastiji.

Vlast je naslijedio 2011., a isprva su ga smatrali neiskusnim, ranjivim i podložnim manipuliranjem. Autoritet je, međutim, defintivno nametnuo dvije godine poslije kada je zbog izdaje smaknuo svoj utjecajnog tetka i mentora Jang Song Thaeka.

Vjeruje se i kako sjevernokorejski lider stoji iza dramatičnog ubojstva svoga polubrata u egzilu Kim Jong Nama koji je prošle godine umoren zabranjenim nervnim otrovom u zračnoj luci u Maleziji.

Kim je preuzeo frizuru, ponašanje, govornički stil te čak i rukopis svog djeda. Kolaju i nagađanja da je posegnuo i za plastičnim operacijama kako bi mu bio sličniji, piše dpa.

Ali je na međunarodnoj sceni Kim i dalje nepoznat. Iznenađujući posjet savezničkom Pekingu prošlog mjeseca kad je izrazio poštovanje kineskom predsjedniku Xi Jinpingu njegovo je prvo putovanje otkad je stupio na vlast.

Političari mu nisu dolazili u goste u Pjongjang, ali je zato ondje bio njegov košarkaški idola Dennis Rodman.

Izbjegličko dijete

Južnokorejski predsjednik Moon dijete je Sjevernokorejaca koji su u Južnu Koreju pobjegli tijekom Korejskog rata.

Njegovi roditelji rođeni su u malenom selu Hungnamu, te su krajem 1950-ih bili među 100 tisuća civila koji su pobjegli na jug u sklopu evakuacije nazvane po tom selu, inače jedne od najvećih američkih akcija spašavanja civila u Korejskom ratu.

Moona je majka rodila u izbjegličkom kampu u južnom priobalnom gradu Geojeu, a kao mladić studirao je pravo u Seulu. Vojsku je služio kao pripadnik specijalnih snaga. Njegov viskoobrazovan no povučen otac pratio je društvena pitanja i čitao književni časopis popularan kod tadašnje inteligencije, no nije bio uspješan na gospodarskom planu, zbog čega je nagomilao dugove i obolio od depresije, piše AFP. 

"Čak i kada je otvorio malen dućan, to je bilo na lokaciji za koju su svi rekli da neće biti uspješna. Uvijek je bio takav", napisao je Moon u svojoj autobiografiji. Za obitelj je brinula majka, piljarica, a ovisili su i o donacijama katoličkih časnih sestara. Južnokorejski čelnik se zbog toga i danas smatra katolikom. 

Otac mu je preminuo 1978. 58. godini. "Patio je cijeli život kao izbjeglica i kasnije u siromaštvu. Od mene je imao tolika očekivanja, no nije svjedočio mom uspjehu. To mi je slomilo srce i osjećao sam veliku grižnju savjesti", napisao je kasnije Moon.

Ali je naslijedio očev akademski duh i društvenu osjetljivost - postao je odvjetnik, a tijekom diktature Park Chung-heeja koja je trajala do 1979. djelovao je kao aktivist za ljudska prava.

Politički se počeo uspinjati kada ga liberalni predsjednik Roh Moo-hyun imenovao svojim posebnim pomoćnikom 2003. godine. 

Predsjednikom države postao je prošle godine jer se činio kao najsigurniji izbor nakon korupcijskog skandala koji je "potopio" njegovu konzervativnu prethodnicu Park Geun Hye, od koje je izgubio na izborima 2012., piše dpa.

Neke zabrinjava da je Moon previše popustljiv prema Sjevernoj Koreji, posebice nakon što je s velikim entuzijazmom prigrlio izmijenjenu verziju tzv. "sunčane" politike približavanja sjevernom susjedu koju su promicali bivši predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir Kim Dae Jung i njegov nasljednik Roh Moo Hyun.