RAZGOVOR

Pop-rock sastav Buđenje i Reper iz sobe udružili su snage u novoj funky pjesmi 'Veza nam je spora', doznali smo detalje o toj neobičnoj suradnji

02.11.2021 u 14:47

Bionic
Reading

Reper iz sobe ove je godine bio nominiran za Porina u kategoriji najboljeg hip-hop albuma, a sada je ostvario i suradnju s 'Buđenjem'

U vremenu pandemije, suočeni sa licem i naličjem korona virusa, otkrivali smo nove načine online komunikacije. Fizička udaljenost postala nam je svakodnevica, dok je za uspješnu komunikaciju bilo najvažnije da 'veza nije spora'. Zato su tu Buđenje i Reper iz sobe da prespoje žice, rekonfiguriraju mrežu i izbace novu pjesmu.

Riječ je o funky-bluzerskoj pjesmi za koju glazbu potpisuje frontmen Buđenja Darko Bakić, a reperski tekst uz nju Reper iz sobe.

Izvor: Društvene mreže

'Uvik si negdi, bejbi, šalješ mi selfi, ja tako neću, ja tako ne bi', o problemu ljubovanja u vrijeme pandemije progovara Reper iz sobe koji o ovoj suradnji kaže: 'Zanimljiva mi je ova kombinacija tvrdog i modernog rock zvuka s mojim dionicama. Buđenje sjajno radi svoj posao i čast mi je što ću biti jedan od gostiju na njihovom novom studijskom albumu.'

Veza između Buđenja i Repera iz sobe, dakle, nije pukla – glazbenu su produkciju majstorski sredili Hrvoje Prskalo i Darko Bakić, a videoprodukciju Porinom nagrađeni redatelj Filip Gržinčić. Razgovarali smo sa glazbenicima iza ovog zanimljivog dueta i suradnje - Darkom Bakićem i Reperom iz sobe (Ivanom Grgićem). Evo što su nam ispričali:

Buđenje poznajemo kao bend koji već godinama predstavlja pop-rock uspješnice, no o Reperu iz sobe ne znamo puno osim da je ove godine dobio nominaciju za Porina u kategoriji najboljeg hip-hop albuma kojeg je u konačnici osvojio Alejuandro Buendija (Saša Antić). Reperu iz sobe, predstavi nam se.

Sebe prvenstveno smatram gitaristom. Gitara mi je prva ljubav, a negdje po putu sam razvio interes za skladanjem. Kada radim na svojim pjesmama, uvijek prirodno čujem svoj vokal u njima pa sam počeo pjevati što me isto veseli. Također, dosta se koristim rapom kao formom vokalnog izričaja. Oduvijek me zanimala hiphop, funk i soul glazba. Moja ideja je da ja pjevam i sviram, a da publika pjeva, pleše, sanjari...

Izvor: Društvene mreže / Autor: n.n.
Izvor: Društvene mreže / Autor: n.n.

Kako je došlo do ove suradnje?

Darko Bakić: Reper iz sobe inače je vrhunski Gypsy Jazz gitarist te ima sjajan band. Htjeli smo dio njegove aure u ovoj pjesmi jer je majstor sarkazma koji nam je bio jedan od bitnih sastojaka za pjesmu.

Reper iz sobe: Darko mi je prika, njegov prijedlog za suradnju mi se činio zanimljiv pa smo napravili kolaboraciju.

U pjesmi govorite o on-line komunikaciji za vrijeme pandemije, koliko vam je i kako realni život poslužio kao inspiracija za pjesmu?

Darko Bakić: Pjesmu sam počeo pisati malo prije pandemije, a na temu generacije koja ljubuje preko wifi-ja za razliku od moje generacije kojoj nije bio potreban GPS da pronađe sve klupice u parku. Dogodila se pandemija, a onda i lockdown pa je ispalo da svi moramo koristi vještine mlađe generacije specijalizirane za navedenu problematiku.

Reper iz sobe: Komunikacija se izmijenila što je normalno s obzirom na tehnološke, a tako i sociološke promjene u društvu. Ne bi to toliko vezao za pandemiju.

Koliko su međuljudski odnosi narušeni u vremenima pandemije ili je možda komunikacija olakšana uslijed svih tih digitalnih veza?

Darko Bakić: Sve što se naruši može se i popraviti, ali s druge strane mi u bandu nismo ni mogli narušiti odnose, jer zadnja svirka bila je 15.02.2020. u Splitu pa bi se dalo zaključiti da je glazbena zajednica narušenija od bilo kojeg odnosa. Digitalna komunikacija nam je otkrila neke nove alate i sigurno bi bez svega toga bilo teže preživjeti sve one antisocijalne dane.

Reper iz sobe: Problem vidim najviše u podijeli društva. Promjene komunikacijskih načina ne moraju biti nužno loše. Iako, naravno da ima i loših nuspojavama, recimo glupi komentari neobrazovanih i zločestih ljudi.

Jesu li krizni momenti plodno tlo za umjetničko stvaralaštvo? Što ste sve napravili u glazbenom smislu u takvim trenucima?

Darko Bakić: Autori su navikli na samoizolaciju dok stvaraju pa kad se dogodila prisilna samoizolacija, autorstvo je posljedično. Svi smo nešto snimali i međusobno se tapšali po digitalnom ramenu.

Reper iz sobe: Krizni momenti su uvijek plodno tlo za umjetničko stvaralaštvo, ali ova kriza je drugačija. Ljudi naizgled imaju sve, ali zbunjeni su zbog lošeg vodstva i dezinformacija. Rekao bih da je ovo više kriza duha, a pandemija je došla kao dodatni šamar. Možda sam samo staromodan i nostalgičan, ali ne sviđaju mi se ova vremena. U glazbenom smislu radim isto što i prije...I to najviše želim, raditi i stvarati.

Ivane, kakva je bila vaša reakcija na nominaciju za Porina i je li vam ona poticaj za dalje?

Reper iz sobe: Bio sam sretan i ponosan, raditi ću na tome da ih bude još. Lijepo je kad te struka prepozna.

Uz suradnju s Buđenjem, nedavno ste predstavili i suradnju s Alejuandrom Buendijom (aka Saša Antić), zašto birate duete kao formu izričaja i što vam oni daju?

Reper iz sobe: Zabavni su i od kolega se uvijek nešto može naučiti. U smislu promidžbe dobro je širiti publiku na taj način.

Što možemo najaviti i očekivati u vašem budućem glazbenom radu?

Darko Bakić: Eto, u pandemiji smo snimili album dueta 'Brudet (Velike ribe u pjesmama)' na kojem gostuju: Zorica Kondža, Vanna, Mia Dimšić, Tonka (Pavel), Lara (Bang Bang), Daria Hodnik, Neno Belan, Matija Cvek, Reper iz Sobe. Bit će objavljen 11.02.2022. u izdanju Croatia Records. Veselimo mu se.

Reper iz sobe: Stvarati, stvarati, stvarati.....uskoro predstavljam novi singl.