RENESANSNI CV

Pogledajte kako izgleda Leonardova molba za posao

25.01.2014 u 11:56

Bionic
Reading

Na internetu se može pogledati kopija papira kojim je Leonardo da Vinci 1482. tražio posao u Milanu. Pogledajte kako je izgledao CV koji je o sebi napisao jedan od najvećih genija svjetske povijesti

Prije nego što je izmislio helikopter, naslikao 'Posljednju večeru' i postao slavan, Leonardo da Vinci je - kao i mnogi ljudi u povijesti čovječanstva - bio nezaposlen. Zato se 1482. godine 30-godišnji Leonardo obratio pismom milanskom vojvodi Ludovicu di Moru, u kojemu se predstavio kao čovjek značajnih sposobnosti te zatražio zaposlenje.

U pismu Ludovicu - kojega naziva 'najugledniji gospodaru' - a čija se kopija može naći na internetu, Leonardo, između ostaloga, piše: 'Znam kako tijekom opsade dvorca izuzeti vodu iz rovova koji ga okružuju, kao i sagraditi različite mostove.' Ponudio je posebne metode 'spaljivanja tuđih pokretnih mostova' te 'uništavanje svakog pojedinog kamena od kojeg je tvrđava pod opsadom napravljena', a obećao je i da ima posebne strojeve za pomorsko ratovanje.

Leonardo je tako u 11 točaka izložio svoje tehničke kvalitete te ih povezao s potencijalnom pobjedom milanskog vojvode u vojnom pohodu, kojemu se preporučivao u osnovi za poziciju vojnog inženjera. No, pred kraj svojeg pisma Leonardo je napomenuo i da može biti slikar, portretist i kipar, odnosno 'stvoriti skulpture od kamena, bronze ili gline'.