još jedan uspjeh

Po romanu Damira Karakaša: Film 'Proslava' premijerno u glavnom programu festivala u Karlovim Varima

28.05.2024 u 11:24

Bionic
Reading

'Proslava' je dugometražni prvijenac redatelja Bruna Ankovića i scenaristice Jelene Paljan nastao u produkciji zagrebačke Eclectice, a svjetsku premijeru imat će ovog ljeta u glavnoj konkurenciji Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima

Film 'Proslava' nastao je prema istoimenom, višestruko nagrađivanom romanu Damira Karakaša. Uvršten je u glavni natjecateljski program 58. Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima koji se održava od 28. lipnja do 6. srpnja, a natjecat će se za Kristalni globus za koji konkurira s 10 dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova iz cijeloga svijeta. Karlovi Vari jedan su od najstarijih i najprestižnijih filmskih festivala u Europi na kojem se prikazuje više od 200 naslova.

'Kad sam prvi put pročitao Karakašev roman 'Proslava', izuzetno me se dojmilo kako u njemu kroz intimnu priču glavnog lika Mije i njegove obitelji probija vrlo jasna, ali konkretnim događajima škrta i neizravna povijest ovih naših krajeva koji se neprestano vrte u krugu ratova, neimaštine i tragične nade da može biti bolje. Film se bavi time na koji način politika i ideologija, koja je uvijek u stopu prati, oblikuju naše privatne živote, utječu na naše intimne odluke i zbog čega ih je nemoguće izbjeći', izjavio je redatelj 'Proslave' Bruno Anković.

'Proslava' je snimana na autentičnim lokacijama u Ličko-senjskoj županiji tijekom četiri godišnja doba i prati dvadesetak godina u životu glavnog junaka i njegove obitelji u siromašnom ličkom selu. Na kraju Drugog svjetskog rata, umoran i poražen, vojnik Mijo skriva se u šumi. Iz skrovišta promatra rodno selo u koje se ne smije vratiti. Mijo nas vodi na putovanje u prošlost, a kroz tri ključna trenutka njegova života istražujemo okolnosti koje dovode do ekspanzije ekstremizma u društvu.

  • +2
Kadrovi iz filma 'Proslava' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Eclectica

Ulogu glavnog lika Mije odigrala su trojica glumaca: Bernard Tomić, Lars Štern i Jan Doležal. U ulozi oca je Krešimir Mikić, u ulozi Mijine žene Drenke Klara Fiolić, a u filmu glume još i Tanja Smoje, Nedim Nezirović, David Tasić Daf i Izudin Bajrović.

Direktor fotografije je Aleksandar Pavlović, montažer Tomislav Stojanović, dizajn i miks zvuka radio je Julij Zornik, glazbu su skladali Alen i Nenad Sinkauz, scenograf je Bojan Drezgić, kostimografkinja Morana Starčević, a majstorica maske Snježana Gorup.

Proslavu je producirala Eclectica iz Zagreba, a producentice su Tina Tišljar i Rea Rajčić.

'Selekcija filma u glavnu konkurenciju festivala u Karlovim Varima došla nam je kao potvrda da je priča iz 'Proslave' geografski i politički univerzalna i velika, iako Karakašev roman i naš film govore o malom čovjeku u srcu Like. Drago nam je da premijera dolazi kao potvrda svima ispred i iza kamere da su se sav trud, vrijeme i briga uloženi u stvaranje ovog produkcijski zaista izazovnog filma isplatili', izjavile su producentice filma Tina Tišljar i Rea Rajčić iz Eclectice.

Film je hrvatsko-katarska koprodukcija, uz podršku slovenske produkcijske kuće Pakt Media i koproducenata Diega Zanca i Ire Cecić.

Projekt su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Filmski institut u Dohi, Kreativna Europa (Potprogram Media) i Hrvatska radiotelevizija. Razvijao se na radionici Ekran+ u organizaciji poljskog Studija Wajda, sudjelovao je i na radionici First Cut+ te je bio predstavljen na industrijskom programu When East Meets West u Trstu i na filmskom industrijskom događanju Qumra u Dohi.

sve osim nogometa