OSVAJAČ ZLATNE PALME

Nebojša Slijepčević o čudu u Cannesu: Nestvarno! Nisam znao, nitko nije znao...

26.05.2024 u 21:33

Bionic
Reading

Nebojša Slijepčević osvojio je prvu Zlatnu palmu hrvatske kinematografije u Cannesu za kratki film 'Čovjek koji nije mogao šutjeti'. U podužem razgovoru za Dnevnik HTV-a otkrio je kako se osjeća i što slijedi nakon ovog sjajnog uspjeha

Slijepčević za HRT kaže kako se osjeća sjajno i savršeno, ali i pomalo mamurno jer su 'jučer proslavili uspjeh'.

'Osjećaj je nestvaran. Ja nisam znao, nitko nije znao, osim žirija, tko je dobio nagradu, sve do trenutka dok predsjednica žirija nije pročitala ime filma. Trebalo mi je par sekundi da se uvjerim da stvarno nisam krivo čuo. I onda kasnije je bilo nestvarno stajati tamo kraj Georgea Lucasa koji je primio nagradu za životno djelo, a posebno mi je drago da je Veliku zlatnu palmu osvojio filmaš kojeg inače jako volim i čiji film mi se jako svidio, Sean Baker', rekao je Slijepčević.

Kaže da je za ovakvu nagradu potrebno puno sreće. 'Ne ovisi samo o kvaliteti tvojeg filma, nego i o kvaliteti svih ostalih filmova. O tome s kim ćeš se naći u konkurenciji. A osim toga film nije košarka ili neka sportska grana da se broje bodovi pa da može se izračunati tko je najbolji. Ovo je vrlo osobna odluka ovog žirija. Možda bi neki drugi žiri odlučio drugačije, ali na našu sreću, koliko su mi rekli, ovaj žiri je rekao da im se najviše svidio naš film', kaže Slijepčević.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Antitalent

Osvrnuo se i na priču o Tomislavu Buzovu. Rekao je da sama priča o njegovu herojstvu vrijedi filma i toga da ga zna što više ljudi.

'Film je rađen na takav način da šalje neke univerzalne poruke, odnosno da gledatelji koji i ne znaju puno o situaciji u našim krajevima se mogu identificirati s likovima i mogu prepoznati jednu univerzalnu situaciju u kojoj bi se mogli naći i sami', kaže Slijepčević.

  • +3
Dodjela nagrada Nebojši Slijepčeviću na festivalu u Cannesu Izvor: EPA / Autor: Guillaume Horcajuelo

Rekao je kako se nada da će ovaj uspjeh filma hrvatskoj publici pokazati da je hrvatski film kvalitetan. 'Ne pričam naravno samo o svom filmu, nego mislim da imamo cijeli niz odličnih filmova zadnjih godina, kako dokumentarnih tako i igranih, koji su imali također međunarodne uspjehe. Nadam se da će se prepoznati da hrvatski film može biti izvozni proizvod Hrvatske na koji smo ponosni i da će društvo stati iza toga'.

Što se tiče budućih planova, nakon uspješnog kratkometražnog igranog filma u idućih par godina želi snimiti i debitantski dugometražni film.