kulturni vodič

Ovaj tjedan u Zagrebu je kao stvoren za filmske sladokusce

27.05.2024 u 17:34

Bionic
Reading

Za ovaj smo vam tjedan pripremili jedan koncert, jednu pjesničku tribinu, dvije filmske projekcije i jednu filmsku smotru

Ponedjeljak, Močvara

Hans-Joachim Roedelius je devedesetogodišnja glazbena legenda iz Njemačke (rođen je 1934. u Berlinu!), suosnivač kultnih bendova kao što su Cluster i Harmonia. S bendom Cluster je već bio kod nas prije 14 godina zajedno sa suosnivačem Dieterom Moebiusom, a glazbenim sladokuscima je taj koncert ostao u posebnom sjećanju. Njegovu istraživačko eksperimentalnu glazbenu karijeru su obilježile česte suradnje i kolaboracije s brojnim umjetnicima među kojima se ističu, uz već spomenutog Moebiusa, Conrad Schnitzler, Michael Rother i Brian Eno, a popis glazbenika i bendova koje je inspirirao ili su ga pokušali kopirati je podugačak. Na Močvarin rođendan dolazi u izazovnoj obiteljskoj kombinaciji: njegova kćer Rosa Roedelius kreirala je vizualne efekte na očevu glazbu pa tako njih dvoje dolaze predstaviti ovu jedinstvenu i improviziranu obiteljsku manufakturu. Koncert je sjedećeg tipa i broj ulaznica po cijeni od 30 eura je ograničen, a one se mogu nabaviti ovdje.

Izvor: Društvene mreže

Utorak, Booksa

Na devetom Poetomatu Karla Kostadinovski će odgovoriti na pitanja: je li više puta slomila nogu u svom životu ili napisala pjesama u zadnjih par mjeseci, postoji li veći fan crvenog laka, kako je smislila naziv svog pjesničkog bloga, kada je stigla skupiti toliko radnog iskustva, kako je studij kroatistike utjecao na njezino zdravlje i pije li se prvo gemišt pa pelin ili obrnuto. Karla Kostadinovski (1996., Zagreb) završila je preddiplomski kroatistike i bohemistike na FFZG-u, što joj je u životu donijelo to da relativno okej razumije slovenski i da na svakom poslu i angažmanu lektorira sve što ima slova. Sa svojom strukom filologa radi u marketingu, prodaji i PR-u, uglavnom u kulturi; vodila je emisije na Radio Studentu, pisala tu i tamo za neke tako portale, radila je u Hrvatskom narodnom kazalištu, Teatru &TD, Frakturi, vodi raznorazne radionice, a trenutačno je voditeljica odnosa s javnošću Centra za mirovne studije i producentica drag queer kolektiva House of Flamingo. U slobodno vrijeme radi. Svoju poeziju objavljuje na blogu Murati od baršuna, tu i tamo joj nešto sitno objave, uđe u neki krug nagrade, ali ništa ozbiljno. Iako bi voljela. Fun fact: dok je pisala ovo shvatila je da su joj dvije najdraže knjige sadržajno povezane s nacizmom.

Izvor: Društvene mreže

Srijeda, MM Centar

Tuškanac u gostima svibanjski program privodi kraju prvim naslovom iz novog ciklusa Moj jedini film. Riječ je o programu koji donosi dugometražna ostvarenja autora koji su režirali samo jedan takav film, a prikazivat će se jednom mjesečno u kino-dvorani MM Centra. Ciklus će, 29. svibnja u 20 sati, otvoriti 'Plastični Isus' (1971), jedini dugometražni film te ujedno diplomski projekt Lazara Stojanovića u kojem je glavnu ulogu ostvario Tomislav Gotovac. Kratko uvodno izlaganje o filmu održat će filmski teoretičar, kritičar i sveučilišni profesor Hrvoje Turković. Drama prati mladog underground filmaša i performera koji iz Zagreba dolazi u Beograd snimiti film, ali se umjesto toga upušta u neslavne ljubavne afere. Igrana radnja isprepliće se s dokumentarnim segmentima života u tadašnjoj Jugoslaviji, a poglavito onima vezanim uz studentske demonstracije kojima se zahtijevala vjernost izvornim komunističkim idealima te kritizirala vladajuća elita koja se otuđila od radničke klase. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina domaćina sat vremena prije početka, ali i online.

Kadrovi iz filma 'Plastični Isus' Izvor: Promo fotografije / Autor: Kino Tuškanac

Četvrtak, Kinoteka

Kinoklub Zagreb, najstariji kinoklub u Hrvatskoj i najplodnija hrvatska filmska producentska kuća kratkih filmova, na 17. po redu Gledalištu, od 29. svibnja do 1. lipnja u kinu Kinoteka predstavit će svoju godišnju filmsku produkciju. Na Gledalištu će se prikazati svi filmovi članova KKZ-a snimljeni u protekloj godini. Kinoklubaški autori i ove godine nude bogatu i raznovrsnu kolekciju amaterskih filmova svih žanrova. Gledalište će početi svečanim otvaranjem i prvom natjecateljskom projekcijom u srijedu navečer, 29. svibnja. Od srijede do subote u 19 i 21 sat u Kinoteci će se prikazati oko 60 amaterskih filmova kinoklubaških autora. Tročlani veliki žiri dodijelit će Nagradu 'Maksimilijan Paspa' za najbolji amaterski film u protekloj godini. Članice žirija bit će Anita Čeko, Iva Rosandić i Dina Pokrajac. Detalje programa provjerite ovdje.

Petak, Ribnjak

Omiljeni Animafestov open air 31. svibnja u Parku Ribnjak, u suradnji s Centrom mladih Ribnjak, u 21:30 donosi Oscarom nagrađeni novi film najvećeg majstora anime Hayaa Miyazakija. 'Dječak i čaplja' raskošni je film fantastike kojim se Miyazaki vratio iz mirovine kako bi naslikao testament za dragog unuka. Najskuplje djelo u povijesti japanske kinematografije rađeno je sedam godina te se poput mnogih majstorovih filmova naslanja na njegovu biografiju, nudeći putem obiteljskih uspomena prolaz iz pakla Drugog svjetskog rata u čarobni svijet avantura, preobrazbi i antropomorfizma. Utemeljen i na autorovim trajnim pacifističkim, šintoističkim (npr. kult predaka) i ekološkim inspiracijama, 'Dječak i čaplja' animirani je otpor destrukciji, nasilju i žalovanju kroz kreaciju, maštu, prijateljstvo te osobni rast i razvoj. Ulaz je besplatan.

Izvor: Društvene mreže