SPLITSKO OTKUPLJENJE GRIJEHA

Pjesnik i književnik Tonči Petrasov Marović dobio spomenik na Sustipanu

15.07.2019 u 23:53

Bionic
Reading

Na splitskom Sustipanu u ponedjeljak navečer je svečano otkriven spomenik velikom hrvatskom pjesniku i književniku Tonču Petrasovu Maroviću

Nakon svečanog otkrivanja spomenika, djela akademskoga kipara Lorena Živkovića Kuljiša, prikazana je šestominutna video-audio instalacija 'Sustipan' nastala u produkciji Muzeja grada Splita, u sklopu izložbe 'Marjan-što jest i tu je'.

Autorica izložbe postavljene u Galeriji Emanuel Vidović je Nela Žižić, a autor instalacije Ivan Perić. Na njoj se uz stihove Tonča Petrasova Marovića, koje govori glumac Frane Perišin, vide i fotografije Duška Kečkemeta te dokument o uništavanju staroga splitskog groblja po odluci vlasti 1959. godine.

Pjesme Tonča Petrasova Marovića (Sonata za staro groblje na Sustipanu - 1957., Sustipan opet - 1977., i Sonata za staro groblje - 1977.) izravno čuvaju memoriju na dramatična zbivanja tijekom pedesetih godina, kada je donesena odluka o konačnom zatvaranju Sustipanskoga groblja. Sve što se događalo oko donošenja odluke ostavilo je dubok i bolan trag u povijesti Splita, čemu je svjedočio Tonči Petrasov Marović.

Solisti, orkestar i zbor opere HNK Split pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića nakon svečanosti otkrivanja spomenika i projekcije audio-video instalacije izveli su velebnu misu za mrtve - Requiem Wolfganga Amadeusa Mozarta. Nastupili su sopranistica Antonija Teskera, mezzosopranistica Terezija Kusanović, tenor Bože Jurić Pešić i bas Ivica Čikeš.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara tim je povodom danas u gradskoj upravi organizirao primanje za suprugu i kćerku pokojnoga pjesnika - Vericu i Mirjanu Marović. Rekao je da se danas grad ne odužuje samo najvećem hrvatskome pjesniku koji je ponikao iz Splita u 20. stoljeću, nego i otkupljuje grijehe.

'Otkupljuje grijehe počašću zaboravljenim i pokopanim na starom splitskom groblju. Danas imamo dvojstvo u ovoj gesti koje se nadam da će budućim naraštajima biti protumačena i kao to otkupljenje grijeha. Tonči nam je pomogao u tome, on je 1957. godine kada nije bilo lako u doba režima prkosio i viknuo. Nakon toga došao je naraštaj koji je taj krik prihvatio kao slamku za otkupljenje grijeha naših predaka.

Kada tome pridodamo ingenioznost stihova koje nam je Tonči prenio i koje je Loren Željković Kuljiš na najbolji mogući način aplicirao na zid toga groblja, onda govorimo o sveukupnosti umjetnosti. Ovo nije instalacija, ovo nije samo reljef, ovo nije samo skulptura, ovo je sve, sama supstanca umjetnosti, ljepote, poniznosti, ali i jednoga velikog poštovanja prema čovjeku, njegovoj riječi, njegovom pjesništvu', kazao je gradonačelnik Krstulović Opara.

Kći Tonča Petrasova Marovića, Mirjana, za spomenik je rekla da je 'lijepo, suptilno i profinjeno djelo, odnosno pravo djelo na pravom mjestu, za ovaj dan i za ovaj trenutak'.

  • +8
Spomenik Tonču Petrasovu Maroviću na Sustipan Izvor: Cropix / Autor: Ante Čizmić