U JAPANU

Pikettyjev 'Kapital u 21. stoljeću' kao manga strip

11.08.2015 u 10:13

Bionic
Reading

Bestseler francuskog ekonomista Thomasa Pikettyja 'Kapital u 21. stoljeću' u Japanu je dobio i svoju verziju u japanskom stripu mangi, sažet i prepričan u strip razumljiv svakome

Iako je obimna knjiga 'Kapital u 21. stoljeću' postala svjetski bestseler, neka su istraživanja pokazala da su samo rijetko doista došli do kraja akribične ekonomske studije Thomasa Pikettyja o tome kako i zašto se sve više povećava jaz između bogatih i siromašnih te koliko naslijeđeno bogatstvo utječe na sve veću akumulaciju novca kod sve manje ljudi.

Pikettyjeva je knjiga bila i hit u Japanu, čija ekonomija stagnira već dva desetljeća, a sve više ljudi opravdano se plaši kako će uskoro prestati biti dio srednje klase pa ne čudi i što je 'Kapital u 21. stoljeću' dobio i verziju u mangi.

Riječ je o izdanju unutar edicije stripa koja kroz mangu prepričava poznate knjige, a priča se vrti oko mlade zaposlenice jedne polupropale marketinške agencije koja se bori za svoju egzistenciju. U tome joj, očito, pomažu i ideje Thomasa Pikettyja, a strip tematizira i aktualno ekonomsko stanje u Japanu: sve niže prosječne plaće, izostanak sigurnosti radnog mjesta, prekarni rad, ekonomija u kojoj u međuvremenu više od trećine radno sposobnog stanovništva radi povremene poslove s ugovorima na određeno vrijeme.

Pikketyja je u svijet mange pak prevela poznata autorica ovog žanra Kariko Koyama, a strip se dobro prodaje.