11. izdanje

Ove jeseni Gavranfest u Srbiji i Njemačkoj

21.10.2020 u 13:14

Bionic
Reading

Međunarodni kazališni festival GavranFest, revija predstava nastalih po tekstovima hrvatskog dramatičara Mire Gavrana, ove će se jeseni održati u čak dva izdanja, u Srbiji i Njemačkoj

Od 22. do 25. listopada u Teatru Madlenianum u Beogradu u Srbiji održat će se 11. GavranFest. Inicijator i direktor festivala je Madlen Zepter, dok je selektorica festivalskog programa Ana Zdravković Radivojević.

Publika će u četiri dana vidjeti Gavranove drame 'Noć bogova' u izvedbi beogradskog Teatra Tri glumca, i 'Teško je reći zbogom' u izvedbi Teatra Vihor također iz Beograda, komediju 'Sladoled' u izvedbi Narodnog pozorišta iz Niša, monodramu 'Hotel Babilon' u izvedbi Teatra Gavran iz Zagreba, te čitajuću izvedbu komedije 'Pivo' u izvedbi Teatra Madlenianum. Također, bit će upriličeno predstavljanje Gavranove knjige 'Odabrane komedije' čiji će promotor biti ugledni makedonski pisac Venko Andonovski uz nazočnost autora. Mjesec dana kasnije, od 27. do 29. studenoga u Sensemble Teatru u Augsburgu u Njemačkoj održat će se dvanaesti GavranFest. Selektori i producenti festivala su Anne Schuester i Sebastian Seidel.

Festival će otvoriti domaćin, premijernom izvedbom Gavranovog 'Sladoleda' na njemačkom. Drugoga dana će Teatar Gavran izvesti komediju 'Sve o muškarcima', dok će trećega dana Teatar Arte dell Anima iz Bukurešta u Rumunjskoj izvesti komediju 'Sve o ženama'.

Zadnjega dana festivala domaćin će izvesti i čitajuću izvedbu drame 'Kreontova Antigona', te upriličiti promociju Gavranove knjige na njemačkom 'Jedna drama i četiri komedije' u prijevodu Ludwiga Steindorffa, Ljerke Orešković Herrmann i Tihomira Glowatzkoga. O knjizi će govoriti Tihomir Glowatzky i Sebastian Seidel, uz nazočnost autora.

GavranFest je međunarodni kazališni festival drama i komedija hrvatskog književnika Mire Gavrana. Festival je pokrenut 2003.godine u Kazalištu Jana Palarika u Trnavi u Slovačkoj gdje je imao četiri izdanja, da bi potom po jedno izdanje imao u Krakovu u Poljskoj i u Augsburgu u Njemačkoj, te četiri izdanja u Pragu u Češkoj.

Miro Gavran najizvođeniji je hrvatski dramatičar, preveden na više od 40 jezika. Njegove su drame i komedije imale preko 380 kazališnih premijera diljem svijeta, na svim kontinentima, a vidjelo ih je više od četiri milijuna gledatelja.