U RIJECI

Otvorena izložba umjetničke skupine !Mediengruppe Bitnik

03.12.2020 u 20:22

Bionic
Reading

U sklopu programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture u četvrtak je u galeriji DeltaLab u Rijeci otvorena izložba švicarske umjetničke skupine !Mediengruppe Bitnik

Izložba 'Loše odluke, pola zabave' sastoji se od dva novija rada te umjetničke skupine - 'Označen zbog političkog govora' i 'Odluke Odluke Odluke'.

Rad 'Označen zbog političkog govora' temelji se na korištenju automatizirane internetske usluge Ferretly, koju koriste stručnjaci za ljudske resurse pri procjeni profila na društvenim mrežama raznih kandidata, ali i službe pri dopuštenju ulaza u zemlju imigrantima, analizirajući koliko je njihovo dotadašnje ponašanje 'toksično', u odnosu prema govoru mržnje, političkom ekstremizmu, povezanošću s drogom. !Mediengruppe Bitnik su istražili profile čelnika 27 zemalja Europske unije i rezultate otisnuli na majicama, izložbenim u galeriji.

U radu 'Odluke Odluke Odluke' su poslali pomoću dostavne službe 27 paketa, na kojima je s jedne strane adresa udruge Drugo more u Rijeci, a s druge udruge Aksioma u Ljubljani. Rad prati kretanje paketa, s obzirom na to da se automatski razvrstavaju i šalju dalje, ovisno o tome koju stranu s adresom očitava uređaj.

Izložba ostaje otvorena do 15. siječnja.

Umjetničku skupinu !Mediengruppe Bitnik (što se čita kao 'the not mediengruppe bitnik') čine Carmen Weisskopf i Domagoj Smoljo. Poznati su po ometanju nadzornih kamera, postavljanju prislušnih uređaja u zgradu opera radi prenošenja izvedbe u vanjski svijet te slanju paketa s kamerom Julianu Assangeu u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu.

Izlagali su u brojnim galerijama i manifestacijama u Europi i svijetu i dobitnici su niza nagrada.