'PUTUJUĆE KAZALIŠTE'

Zoran Ferić objavio novi roman, 'društvenu, političku i ekonomsku kroniku hrvatske povijesti 20. stoljeća ispisanu kroz obiteljsku sagu'

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 03.12.2020 13:09
  • Objavljeno 03.12.2020 u 13:09
Zoran Ferić

Zoran Ferić

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

U izdanju V.B.Z.-a objavljen je novi roman nagrađivanog književnika Zorana Ferića, 'Putujuće kazalište', impozantna obiteljska saga u kojoj, zahvaćajući u autobiografsko i dokumentarno, ispisuje društvenu, političku i ekonomsku kroniku hrvatske povijesti 20. stoljeća.

'Zoran Ferić napisao je impozantan roman koji bi bio događaj u svakoj europskoj književnosti', ističu iz V.B.Z.-a. To je obimna i kompleksna obiteljska saga u kojoj je kroz prošlost autorove obitelji ispričana i povijest dvadesetog stoljeća u Hrvatskoj i Europi. A tu obitelj nisu obilježili samo ratovi, nacionalna i ideološka mržnja nego i nekoliko potresnih ljubavnih priča od kojih svaka, neovisno o vremenu u kojemu se odvija, nosi vlastitu tragičnost i ljepotu.

Ferićev roman obuhvaća sva tri rata koji su se u tom čudnom i krvavom stoljeću vodili na našim prostorima, ali i mnoge druge prijelomne događaje koji su presudno utjecali na život njegovih junaka.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: V.B.Z.

Jedan od njih je Benjamin Bernstein, autorov djed po majci koji je iz Petrograda pobjegao u Pariz kad je izbila Oktobarska revolucija, drugi je djed po ocu, koji je otprilike u isto vrijeme kao austrougarski vojnik pao u rusko zarobljeništvo. Jedna se mlada djevojka s Trešnjevke udala za ruskog emigranta koji je nekom čudnom putanjom iz Pariza došao u Zagreb, i postala pripovjedačeva baka. Druga se mlada djevojka zaljubila u putujućeg glumca i vlasnika kazališta Petra Ćirića, pobjegla s njim i postala pripovjedačeva prabaka s očeve strane.

Pripovjedačev otac i majka jedva su, pak, preživjeli Drugi rat. On je probijao Srijemski front, a kao posljedica ostala mu je potreba da puca u salatu u vrtu; nju su kao židovsku djevojčicu skrivali po Zagrebu, a kad bi izišla iz kuće, u džepu je uvijek morala nositi katolički molitvenik.

'Svi su se ti živopisni ali stvarni likovi izmiješali u ovoj obitelji koju pratimo od Petrograda, Pariza i Tangera do Hrvatske Dubice, Srijemske Mitrovice i Zagreba, od Petra Ćirića i Benjamina Bernsteina do samog autora, njegovih ljubavi i prvih objavljenih knjiga. A sve je ispričano živo i pametno, kako može samo izniman pripovjedač', ističe se u najavi.

Zoran Ferić (1961.) jedan je od najvažnijih suvremenih hrvatskih književnika. Priče objavljuje u časopisima i novinama od 1987. godine. Prvu knjigu priča, 'Mišolovka Walta Disneya', objavio je 1996. godine. Slijedi 'Anđeo u ofsajdu' (2000.), za koju je dobio Nagradu Ksaver Šandor Gjalski i Nagradu Jutarnjeg lista za proznu knjigu godine. Prvi roman 'Smrt djevojčice sa žigicama' objavio je 2002., a sljedeće godine izlazi mu zbirka kolumni pod naslovom 'Otpusno pismo' koje je pisao za tjednik Nacional.

Uslijedili su romani 'Djeca Patrasa' (2005.), te 'Kalendar Maja' (2011.), za koji je dobio nagradu Vladimira Nazora, Jutarnjeg lista, Grada Zagreba i pulskog sajma knjiga (Kiklop). Druga knjiga izabranih kolumni 'Apsurd je zarazna bolest' izašla je 2012. Roman 'Na osami blizu mora' (2015.) nagrađen je Nagradom Fran Galović, a za ilustriranu knjigu za djecu 'San ljetne noći' (2019.) s ilustracijama Dominika Vukovića, dobio je Nagradu Grigor Vitez. Knjige su mu prevedene na desetak jezika.

Godine 2018. izabran je za predsjednika Hrvatskog društva pisaca. Živi u Zagrebu, gdje od 1994. godine radi kao profesor hrvatskog jezika u XVIII. gimnaziji, te redovito održava radionice pisanja u Booksi i CeKaPe-u.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!