U SISKU

Otvorena izložba koja odgovara na pitanje kako se malo brončanodobno naselje preobrazilo u jedan od najvažnijih željeznodobnih središta

07.10.2020 u 22:00

Bionic
Reading

U sklopu četverodnevnog znanstvenog skupa, čija su tema arheološki istražni radovi na području Sisačko-moslavačke županije, u Gradskom muzeju u Sisku u srijedu je otvorena reprezentativna izložba 'Segestika i Siscija - naselje s početka povijesti'

Izložba, čiji je autor dr. Ivan Drnić, kustos Arheološkog muzeja iz Zagreba, odgovara na pitanje kako se malo brončanodobno naselje, nastalo krajem drugog tisućljeća prije Krista, neposredno uz ušće rijeke Kupe u Savu, preobrazilo u jedan od najvažnijih željeznodobnih središta, koje je u antičkim pisanim izvorima zabilježeno pod imenima Segestika i Siscija.

Kako je uime Arheološkog muzeja na otvorenju izložbe napomenuo arheolog Ivan Radman Livaja, karma je htjela da otvorenje izložbe bude upravo u Sisku s čijeg je područja najveći broj eksponata. Naime, kako je rekao, izložbu je u Zagrebu pratila zla kob, jer je dva puta bila postavljana i dva puta skidana, najprije zbog koronavirusa, a drugi put zbog potresa.

Kako je napomenuo autor Ivan Drnić, izložba je rezultat upornog desetgodišnjeg terenskog i muzejskog rada, koji je nedavno završio arheološkim istraživanjem na desnoj obali Kupe u Sisku na Pogorelcu. Na postavljanju izložbe i izradi reprezentativnog kataloga, kako je rekao, angažiran je velik broj suradnika iz Zagreba i Siska. Izrazio je uvjerenje kako će na proljeće iduće godine izložbu napokon vidjeti i Zagrepčani "pa makar nosili i kacige".

Izložba prvi put cjelovito široj javnosti predstavlja nastanak, razvoj i kulturnu dinamiku ovog iznimnog naselja, svakodnevni život njegovih stanovnika, njihovu nošnju i ratničku opremu, prehranu, kao i gospodarske i trgovačke aktivnosti te duhovni život.

  • +2
Otvorena izložba 'Segestika i Siscija - naselje s početka povijesti' Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Predmeti koji se čuvaju u zbirkama Arheološkog muzeja u Zagrebu i Gradskog muzeja Sisak, popraćeni su rezultatima suvremenih arheoloških istraživanja, omogućili su uvid u kontinuirani razvoj sisačkog pretpovijesnog naselja tijekom cijelog prvog tisućljeća prije Krista, sve do 35. godine prije Krista. Tada ovo naselje, smješteno na strateškom položaju ključnom za prodor u Panoniju, osvajaju rimske legije predvođene Oktavijanom, budućim carem Augustom, te ono postaje važno vojno uporište, a kasnije i slavni rimski grad Siscija.

Na izložbi je predstavljeno dvjestotinjak arheoloških predmeta, ali i brojne ilustracije, rekonstrukcije i audiovizualni materijali kojima se nastoji dočarati život stanovnika Segestike i Siscije. Brojni eksponati prvi su put izloženi u Sisku.

Otvorenju izložbe u srijedu navečer, uz strogu primjenu svih epidemioloških mjera zaštite, bio je nazočan i velik broj arheologa i konzervatora iz cijele Hrvatske i inozemstva, koji sudjeluju u radu četverodnevnog znanstvenog skupa u Sisku. Izložba će u Sisku biti postavljena do kraja siječnja sljedeće godine.