'PODRUČJE BEZ SIGNALA'

Matanić snima seriju po hvaljenom romanu Roberta Perišića, razgovarali smo s producenticom Ankicom Jurić Tilić: 'Likovi su ovdje ukratko - neodoljivi'

07.10.2020 u 13:55

Bionic
Reading

U režiji Dalibora Matanića, prema scenariju Hane Jušić, Milana F. Živkovića i Jelene Paljan, prije tjedan dana počelo je snimanje šestodijelne serije 'Područje bez signala', temeljene na istoimenom hvaljenom romanu Roberta Perišića. Što u njoj očekuje publiku i kada će se moći gledati provjerili smo kod producentice Ankice Jurice Tilić iz zagrebačke Kinorame

'Područje bez signala' Roberta Perišića objavio je Sandorf 2015., a roman je dosad, osim što je u Hrvatskoj imao dva izdanja, objavljen i u SAD-u, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Sloveniji. Akica Jurić Tilić kaže da ju je adaptacija ove knjige privukla prije svega svojom snažnom idejom.

'Svidjela mi se premisa romana, svidio mi se ton i svidio mi se način na koji je priča ispričana. No, više od svega zaveli su me likovi koji su sjajni, punokrvni, toliko životni da je jednostavno poistovjetiti sa svakim od njih, jednostavno ih je voljeti i kada su puni mana, ukratko: neodoljivi su. Bilo mi je otpočetka jasno da je ekranizacija jako težak zadatak jer velik dio snage romana leži u stilu, u Perišićevu rukopisu, ali ipak smo se odvažili i nadamo se da će serija biti dostojna predloška. Presretni smo da smo okupili tako jak glumački postav', kaže Jurić Tilić.

Serija će u šest epizoda u trajanju od 52 minute predstaviti Olega i Nikolu, dvojicu zagrebačkih majstora preživljavanja. U zabačeni gradić Nuštin dovede ih narudžba tajnovitog naručitelja iz Magreba – da bi mu isporučili turbinu kakva se više ne proizvodi. U tu svrhu dvojac obnavlja davno zatvorenu tvornicu u gradu utonulom u beznađe, a taman kada gradić živne i mještani radom povrate izgubljeno dostojanstvo i nadu, naručitelj nestane i turbina ostaje bez kupca. Nakon niza bezuspješnih pokušaja da je prodaju, Nikola i radnici pronalaze način da beznadnu situaciju pretvore u novi početak.

Rene Bitorajac glumi Olega, spretnog poslovnjaka britkog uma i još bržeg jezika, a Krešimir Mikić njegovog introvertiranog bratića Nikolu, koji će, aktivno sudjelujući s radnicima u stvaranju turbine, prvi put osjetiti veselje dijeljenja i zajedništva. Tu su još Jovana Stojiljković, kao Šeila, mlada kustosica koja prekida međunarodnu karijeru i vraća se u svoje rodno mjesto razmisliti što dalje sa životom, Izudin Bajrović, kao karizmatični inženjer Janda, nekoć glavni sindikalni vođa, Goran Bogdan, kao vrijedni i časni radnik koji ima sve atribute novog vođe i Tihana Lazović, kao opuštena, bistra, spretna konobarica Lipša, koja se, što god da joj život stavio na stol, uvijek dočeka na noge. Uz njih, u seriji ćemo gledati Slavka Štimca, Lanu Barić, Milenu Zupančič, Stipu Radoju, Anđelu Ramljak, Marka Mandića, Gorana Markovića i brojne druge glumce.

  • +7
Snimanje 'Područja bez signala' Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Snimanje je počelo 30. rujna u Dugoj Resi koja će za početak 'glumiti' fiktivni gradić Nuštin.

'Naš Nuštin raspršili smo na nekoliko gradova na potezu od predgrađa Zagreba preko Duge Rese i Karlovca pa sve do Gračaca – najvažnije nam je bilo da su lokacije inspirativne i da možemo stvoriti integralan duh tog zamišljenog mjesta, nije nam bilo presudno da to potražimo na jednom mjestu. Birali smo ih na razne načine, što iz korpusa onog što smo poznavali iz vlastitih putovanja ili poslova, što iz ideja koje je imao naš scenograf Ivo Knezović, što kao rezultat upornih izvida koje smo provodili mjesecima', kaže Jurić Tilić koja se osvrnula i na uvjete snimanja u vrijeme koronavirusa koji je ekipi u njihovom radu nametnuo nove izazove.

'Virus je svakako donio gomilu stresa. Naš posao inače ovisi o cijelom nizu faktora koje ne možemo kontrolirati, od meteorologije do raznih drugih zadatosti, a u ovom slučaju to je dovedeno do jednog novog ekstrema. No, jednako kako rade svi drugi, radimo i mi. Slijedimo preporuke Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo, pazimo se, odgovorni smo i nadamo se da ćemo osim ovog što možemo poduzeti i što poduzimamo imati i nešto sreće', kaže producentica.

Odluka da od knjige 'Područje bez signala' rade baš seriju, objašnjava nam, nije bila uvjetovana rasponom vremena koje obuhvaća roman ili pak samim obujmom priče.

'Uvjetovalo ju je upravo to što roman toliko polaže na likove koji nose priču, a serije su pravi medij za snažne i kompleksne likove - oni u serijama imaju vremena i prostora da ih se dobro predstavi, dobro upozna i da se razviju bez ekonmiziranja kakvo je često nužno u filmovima', kaže Jurić Tilić.

Svaka od šest epizoda serije stoga nosi ime jednog od šest likova, koji je ujedno i glavni protagonist epizode.

'Serija će definitivno premijerno biti prikazana na Hrvatskoj radioteleviziji, ona nam je glavni partner i financijer. Proizvodimo je kao europsku koprodukciju, s partnerima iz Slovenije koji su nam osigurali prikazivanje na televiziji Pro Plus, zatim s partnerima iz Finske i Srbije a otvorene su nam još neke suradnje koje se nadamo zaključiti tijekom snimanja. Gledatelji će je moći pratiti u jesen 2021.', najavljuje Jurić Tilić.

Slovenski partner Kinorami je produkcijska kuća Perfo, srpski Sense Production, a finski Citizen Jane. Razvoj serije podržali su Kreativna Europa i HAVC, a projekt je u fazi razvoja bio predstavljen na međunarodnim sajmovima Series Mania u Parizu i Cinelink Drama u Sarajevu.

Snimanje je planirano u listopadu i studenom 2020. u Zagrebu, Gračacu, Dugoj Resi, Karlovcu, Ličkom Osiku te u Finskoj i Turskoj. Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, skladatelji Jura Ferina i Pavao Miholjević, a kostimografkinja Selena Orb.