organizirana je online

Otvorena izložba 'Granice - između reda i kaosa'

  • Autor: D.A.M./Hina
  • Zadnja izmjena 30.11.2020 15:30
  • Objavljeno 30.11.2020 u 15:35
Pomorski i povijesni muzej Hrvatskoga primorja u Rijeci

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskoga primorja u Rijeci

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskoga primorja u Rijeci otvorio je u ponedjeljak online izložbu 'Granice - između reda i kaosa' u sklopu projekta 'Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture'

Ravnateljica muzeja Nikolina Radić Štivić rekla je na konferenciji za novinstvo u povodu otvorenja izložbe da je ona prvotno zamišljena na trima lokacijama, u tom muzeju, u Kastvu i Lipi, no protuepidemijske mjere, dodala je, onemogućile su takav koncept te je odlučeno da se izložba organizira online.

Istaknula je da je izložba nastavak ciklusa Pomorskoga i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u sklopu programa 'Doba moći EPK', pokrenutog izložbom 'D'Annunzijeva mučenica' i nastavljenog izložbama 'Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci / Kresnik i Cremona' i '(Ne)vidljive granice' te ciklusom umjetničkih projekata u javnom prostoru Memorijalnog centra Lipa pamti 'Prepoznavanje odsustva'.

Jedna od autorica izložbe, viša kustosica tog muzeja Tea Perinčić rekla je kako je bilo izazovno i lijepo raditi u timu stručnjaka s različitim viđenjima realizacije teme. Čovjekove granice počinju već ograničenjima njegova tijela, a protežu se do političkih granica koje su vrlo kompleksne. Ovdje se bavimo antroploškim i filozofskim temama, ali i kulturom i  umjetnošću, kojima ne trebaju granice, nego nas povezuju, istaknula je.

Pročelnik Odjela riječke gradske uprave za kulturu Ivan Šarar izrazio je zadovoljstvo što je izložba realizirana unatoč nepovoljnim okolnostima, iako je ralizacija na proljeće, tijekom revizije programa EPK zbog pandemije i smanjenog iznosa za programe, bila upitna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!