FOTOGRAFIJE TRADICIJSKIH OBIČAJA

U Rijeci otvorena izložba 'Tragom hrvatske baštine'

12.03.2020 u 21:34

Bionic
Reading

Izložba 'Tragom hrvatske baštine' autora Slavice Mrkić Modrić i Marka Gracina s 22 fotografije tradicijskih običaja Hrvatske otvorena je u četvrtak u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci

Uvažavajući posljednje preporuke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Pomorski i povijesni muzej organizirao je otvaranje bez predviđenih gostiju iz folklornih društava i posjetitelja, s nastupom svjetski poznatog gitarista Damira Halilića Hala uz prijenos uživo putem nekoliko lokalnih portala i internetskih stranica muzeja.

Na otvaranju su Slavica Mrkić Modrić novinarka i Marko Gracin fotoreporter riječkoga Novog lista predstavili projekt i fotografije na izložbi. Mrkić Modrić rekla je kako su njih dvoje pokrenuli projekt prije oko godinu i pol, obišavši u tom razdoblju gotovo cijelu Hrvatsku.

Željeli su ostvariti svojevrsnu običajnu slikovnicu, koja bi upućene podsjetila, a neupućene educirala o velikom baštinskom bogatstvu Hrvatske, i to fotografskim i pismenim zapisima.

  • +10
Otvorenje izložbe 'Tragom hrvatske baštine' u Pomorskom i povijesnom muzeju Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Na fotografijama i tekstovima tako su ostali zabilježeni običaji poput vrličkog gluhog kola, plesa Ljelja iz Gorjana ili plesa Kumpanije Pupnat.

U projekt su ušli samostalno i uz pomoć vlastitih financijskih sredstava, a tek po dovršetku obilaska svih odabranih lokacija zamolili su za pomoć i sponzorstvo, kako bi se projekt zaključio. Tako će se, nakon izložbe u riječkom muzeju, dokumentirano postaviti na internetsku platformu baština.hr.