POSVEĆENA FRANJI KRESNIKU

Otvorena izložba 'Violinom iznad granica/Stradivari u Rijeci - Kresnik i Cremona'

06.12.2019 u 23:00

Bionic
Reading

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci u petak je, u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture 2020. otvorena izložba 'Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci - Kresnik i Cremona' posvećena riječkom liječniku i graditelju violina Franji Kresniku

Autori izložbe su Tamara Mataija i Tea Perinčić iz Pomorskog i povijesnog muzeja te Fausto Cacciatore iz Museo del violino Cremona, a autori dizajna izložbe su Sanjin Kunić i Nikolina Radić Štivić.

Franjo Kresnik - liječnik i graditelj violina

Predstavljen je život Franje Kresnika, njegovo školovanje, djelovanje kao liječnika u Rijeci te, u najvećem dijelu, njegov interes za liuterijom, odnosno gradnjom violina i drugih gudačkih instrumenata. Istaknuto je njegovo značenje za obnovu cremonske škole liuterije. Naime, Kresnik je, vođen željom da prouči do detalja metode gradnje violina i tajne starih majstora iz Cremone Antonija Stradivarija i Giuseppea Guarnerija del Gesua na prijelazu iz 17. u 18. stoljeće, često boravio u Cremoni. U vrijeme njegova istraživanja, u prvoj polovici 20. stoljeća, glasovite cremonske radionice su već odavno bile zamrle. Kresnik je počeo sam izrađivati violine po uzoru na Stradivarijeve i Gurnerijeve te otvorio svoju radionicu u tadašnjem Sušaku.

Kako je tijekom otvaranja izložbe istaknula Tamara Mataija, Kresnikov učenik Carlo Schiavi je bio prvi učitelj u obnovljenoj cremonskoj školi liuterije.

Ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Nikolina Radić Štivić ustvrdila je da je Franjo Kresnik (1869. - 1943.) pokazao da je moguće nadilaziti ograničenja i prepreke, djelujući s obaju strana granice u tada vrlo složenim povijesnim i političkim okolnostima za Rijeku, između dva svjetska rata.

"Muzej tom izložbom pokušava odati priznanje Kresniku za sve što je učinio za riječku i hrvatsku kulturu. Neki od starijih Riječana se još sjećaju Kresnika, a nadamo se da ćemo njegova ostvarenja približiti mlađima i drugim posjetiteljima", rekla je Radić Štivić.

  • +20
Otvorena izložba 'Violinom iznad granica/Stradivari u Rijeci - Kresnik i Cremona' Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Kresnik - čovjek koji čita violine

Fausto Cacciatori istaknuo je da je to priča o životu jednog čovjeka, ali još više priča o njegovoj strasti. Istaknuo je da se Franjo Kresnik želio školovati na bečkom konzervatoriju, ali je na zahtjev roditelja studirao medicinu i postao liječnik. Unatoč tome, nastavio se baviti glazbom te gradnjom violina. U Cremoni je Kresnik bio poznat kao - čovjek koji čita violine, rekao je Cacciatori.

Na otvorenju izložbe bili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, gradonačelnik Cremone i predsjednik Fondacije Museo del violino Gianluca Galimberti, predsjednik Županijske skupštine u ime Primorsko-goranske županije Erik Fabijanić, direktorica partnerstava i komunikacije Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota i generalni konzul Italije u Rijeci Paolo Palminteri koji je i otvorio izložbu.

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovačić/Pixsell

Progam otvorenja počeo je koncertom violinista Marca Bronzija i harfista Davidea Buranija pod nazivom "Violina i harfa u europskim salonima". Bronzi je svirao na violinama Stradivari Lam ex Scotland University i Guarneri Principe Doria, obje iz 1743. godine. Obje su i dio postava te izložbe, uz nekoliko primjeraka koje je izradio Kresnik i njegovi učenici.

Stradivarijeva i Guarnerijeva violina u Rijeci ostaju do 8. ožujka 2020., a izložba ostaje otvorena do siječnja 2021.

Izložba je dio programskog pravca Doba moći EPK 2020.