U GALERIJI LAVAL NUGENT

Otvorena izložba grafika umjetnika Leona Zakrajšeka inspiriranog Japanom

05.05.2017 u 14:58

Bionic
Reading

Slovensko-hrvatski umjetnik Leon Zakrajšek višestruko je nagrađivani akademski grafičar, specijaliziran za japanske tehnike moku hanga, sumi-e i druge tradicionalne japanske likovne tehnike koje je izučavao u Japanu. Sinoć je u Galeriji Laval Nugent u Zagrebu otvorena izložba Zakrajšekovih grafika nazvana 'Enso'

Likovna kritičarka Sonja Švec Španjol o ciklusu 'Enso' Leona Zakrajšeka je napisala da se umjetnik 'susreće s vječnim motivom kruga koji ga posebno intrigira zbog svoje pročišćene jednostavnosti i iznimno važne uloge u istočnoazijskoj grafičkoj i slikarskoj tradiciji. Enso je japanska riječ za krug i u školi zen budizma predstavlja sveti simbol, dok u zen budističkom slikarstvu simbolizira važan trenutak kad se um oslobađa tijela, a duša postaje kreativna sila'.

Leon Zakrajšek višestruko je nagrađivani akademski grafičar, specijaliziran za japanske tehnike moku hanga, sumi-e i druge tradicionalne japanske likovne tehnike koje je izučavao u Japanu, kod najuglednijih japanskih umjetnika, litografa Harumija Sonoyame te grafičara Fumija Kitaoke i Yukija Reija. Leon Zakrajšek posvetio se proučavanju i promociji tradicionalnih japanskih grafičkih tehnika diljem svijeta kao umjetnik, umjetnički selektor i član žirija mnogih međunarodnih izložbi grafika.  

O povezanosti Zakrajšeka i japanske kulture svjedoči i to da je njegovu izložbu otvorio japanski veleposlanik Keiji Takiguchi, koji je ovom slovensko-hrvatskom umjetniku potkraj prošle godine dodijelio i Priznanje ministra vanjskih poslova Japana za doprinos boljem razumijevanju između Japana, Slovenije i Hrvatske putem grafičke umjetnosti te širenja japanske kulture i umjetnosti, na čemu se Zakrajšek angažira već trideset godina.  

Nakon velikog potresa u regiji Hanshin 1995. godine u Osaki je u smislu potpore organizirao i realizirao izložbu, nakon čega je radove slovenskih autora donirao žrtvama potresa. Isto tako, proteklih godina organizirao je izložbe japanskih grafičara u Zagrebu i Dubrovniku, kao i predavanja i demonstracije japanskih grafičkih umjetnika na Akademiji likovnih umjetnosti i galerijama, šireći japansku kulturu.