U RIJECI

Otvorena izložba Dubravke Ugrešić 'Crvena škola'

25.02.2021 u 21:22

Bionic
Reading

Izložba "Crvena škola" istaknute hrvatske književnice, esejistice i prevoditeljice Dubravke Ugrešić otvorena je u četvrtak u riječkoj Galeriji Filodrammatica, u okviru programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture

Izložba je proizašla iz autoričine strasti sakupljanja školskih početnica iz razdoblja socijalizma. Na stranicama tih početnica ona čini sitne intervencije i poigrava se vizualnim materijalom, istaknuo je na otvorenju Petar Milat iz Multimedijalnog instituta iz Zagreba, jednog od organizatora izložbe.

Središnji dio izložbe, naglasio je, predstavlja 150 okvira manjeg formata s minijaturnim dioramama.

Vrlo čest vizualni element na svim izlošcima je petokraka crvena zvijezda, a to je "autoričina opomena da je Hrvatska već tri desetljeća nezavisnosti zagušena simbolima nekih drugih režima", rekao je Milat. Kako je naveo, taj simbol nije ranije bio životno opredjeljenje Ugrešić, ali je postao, kao "opreka kukastim križevima i ustaškim 'U' u javnom prostoru te kako bi se osvijestila nenormalnosti bombardiranja simbolima zla".

  • +17
Izložba 'Crvena škola' Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX

Izložbu je otvorio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji je ustvrdio da je Rijeka pravo mjesto za njeno postavljanje. Rijeka još jednom dokazuje posvećenost idejama otvorenosti, istaknuo je.

Organizatori izložbe su Multimedijalni institut iz Zagreba i udruga Drugo more iz Rijeke

"Crvena škola" ostaje otvorena do 26. ožujka.